MENIU

Bunicile fumătoare pot determina apariţia autismului la nepoţi. Ce spun specialiştii

Un studiu al cercetătorilor din Regatul Unit a indicat o corelaţie între autism şi fumatul bunicii în perioada în care aceasta era însărcinată cu mama copilului care a fost diagnosticat cu autism.

Dacă această corelaţie va fi confirmată de studiile ulterioare, ar însemna că fumatul are implicaţii profunde în afectarea genetică a copiilor, scrie IFL Science, potrivit descopera.ro.

Studiile care au căutat să găsească o asociere între fumatul din timpul sarcinii şi autism au avut rezultate amestecate. Deoarece fumatul poate afecta atât ADN-ul mitocondrial, cât şi cel nuclear în embrioni, iar autismul este asociat cu o rată crescută de mutaţii. Profesorul Marcus Pembrey, de la Universitatea Bristol, a decis că merită să analizeze şi generaţia din urmă - dacă mamele copiilor cu autism au fost expuse în pântec la tutun.

Pe un eşanton de 14.500 de copii născuţi în anii '90, la copiii a căror bunică a fumat în timpul sarcinii, ocurenţa autismului a fost cu 53% mai ridicată faţă de cele care nu au fumat. De asemenea, efectul este mai puternic la nepoate decât la nepoţi, fetele fiind cu 67% mai predispuse la apariţia autismului.

 

Mai multe articole despre:
studiu autism cauze