MENIU

TENSIUNI la dezbaterile Bugetului pe 2022, pe repede înainte în Parlament. George Simion și Diana Șoșoacă, critici dure la adresa coaliției

Nicolae Ciucă, la dezbaterea bugetului în plen

Proiectul legii bugetului a fost aprobat în comisiile parlamentare de buget-finanţe. Au fost înregistrate 22 de voturi „pentru" şi 9 voturi „împotrivă". Proiectul de lege a început să fie dezbătut miercuri în plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor. Premierul Nicolae Ciucă a prezentat în plen proiectul Bugetului pe anul 2022. Votul final pe proiectele Bugetului de stat și al Bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 urmează să fie dat joi, 23 decembrie, după finalizarea dezbaterilor.

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit în şedinţă comună, de la ora 16:30, pentru a vota proiectul bugetului de stat şi bugetul asigurărilor sociale pe anul 2022, au decis, miercuri, Birourile permanente reunite.

Comisiile de buget-finanţe au finalizat, miercuri, rapoartele la cele două proiecte, după dezbateri de aproximativ 15 ore, pe parcursul zilelor de marţi şi miercuri. Au fost acceptate câteva amendamente faţă de forma iniţială a proiectului bugetului de stat, printre altele şi majorarea bugetului Camerei Deputaţilor.

Dezbaterile pe Bugetul anului 2022 în plenul Parlamentului s-au încheiat miercuri noapte, după peste 7 ore. Votul final urmează să fie dat joi, 23 decembrie, după ședința solemnă consacrată împlinirii a 32 de ani de la Revoluția Română din decembrie 1989.

Şedinţa care a început miercuri la ora 16.30 a fost condusă inițial de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu. Acesta a anunţat că în sala de plen sunt prezenți 238 de parlamentari dintre cei 466.

La şedinţa de miercuri a participat și premierul Nicolae Ciucă şi miniştrii Cabinetului.

Proiectul Legii Bugetului de stat pe anul 2022 poate fi consultat AICI

Proiectul Legii Bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 poate fi consultat AICI

Proiectul Bugetului pe anul 2022 a fost prezentat de premierul Nicolae Ciucă în plenul Parlamentului.

„Avem în faţă un buget echilibrat, responsabil şi realist, capabil să răspundă nevoilor imperative de finanţare şi să consolideze economia pe termen mediu şi lung, valorificând resursele financiare oferite de Uniunea Europeană. (...) Construcţia bugetului pentru anul 2022 a reprezentat un proces responsabil având în vedere necesitatea de a concilia gestionarea situaţiilor dificile cu care se confruntă România, şi anume criza sanitară, şocul preţurilor la energie, efecte ale tensiunilor pe pieţele internaţionale, care înseamnă alocarea de resurse adecvate, cu nevoia stringentă de consolidare bugetară. (...) Ţinta noastră comună este reducerea treptată a deficitului bugetar pe parcursul următorilor ani, în condiţiile în care efectele pandemiei încă sunt resimţite la nivel naţional şi global”, a declarat Nicolae Ciucă.

”Am aprobat astăzi în Guvern prin Ordonanţă de urgenţă, Acordul de împrumut între Comisia Europeană şi România, prin care ţara noastră va beneficia de 14,94 miliarde euro, din cei aproximativ 29 de miliarde euro disponibili prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă. Bani pe care îi investim în economie, în condiţii extrem de avantajoase”, a spus Nicolae Ciucă, la tribuna Parlamentului. 

„Este bugetul cu cea mai mare alocare a investiţiilor din ultimii 32 de ani. Fondurile însumează aproximativ 88,8 miliarde lei. Reprezintă practic dublul sumei investiţiilor realizate în România în anul 2019. (...) 

Nu vom pune presiune asupra mediului de afaceri. Vom menţine regimul fiscal actual al IMM - urilor, schemele de ajutor de stat pentru încurajarea investiţiilor si toate măsurile aflate în vigoare pentru susţinerea antreprenorilor. Vom sprijini accesul la finanţare al IMM-urilor, prin continuarea Programului IMM INVEST, esenţial pentru susţinerea companiilor afectate grav de criza COVID -19. (...)

Aşa cum ne-am asumat prin Programul de Guvernare, în centrul preocupărilor Guvernului este cetăţeanul, angajament care se reflectă în modul în care este structurat bugetul. Pentru a proteja veniturile populaţiei, îndeosebi ale persoanelor cu venituri mici sau din categorii vulnerabile, am stabilit un pachet de măsuri sociale: majorarea alocaţiilor pentru copii, creşterea pensiilor, acordarea ajutorului social pentru pensionari şi a indemnizaţiei anuale pentru persoanele cu dizabilităţi”, a mai spus premierul.

Senatorul Radu Oprea a anunțat că PSD votează Bugetul pe 2022, fiind vorba de unul echilibrat, cu un raport bun între pachetul social şi partea de investiţii.

„Vom dezbate astăzi cea mai importantă lege, legea bugetului de stat, şi apoi vom vorbi şi despre legea asigurărilor sociale. Când vorbim despre legea bugetului de stat, vorbim în principal despre bani, despre banii pe care îi producem în economie şi care apoi trebuie să se întoarcă în buzunarele cetăţenilor din România, astfel încât să avem o susţinere a puterii de cumpărare. Este o propunere de buget echilibrată, care are un raport foarte bun între pachetul social, între ceea ce vine ca măsuri de sprijin pentru cetăţeni, astfel încât împreună să putem trece această perioadă, care este dificilă pentru noi toţi din cauza valului de scumpiri, în acelaşi timp susţinem şi un raport important al investiţiilor, procentul acela de aproape 7%, în fapt 88,8 miliarde de lei, cel mai mare buget de investiţii al României de până astăzi", a spus senatorul PSD de la tribuna Parlamentului.

USR a anunțat că nu va vota Bugetul pe anul 2022.

Deputatul USR Claudiu Năsui a declarat că „bugetul pentru anul 2022 este unul al minciunii şi al hoţiei care se bazează pe o altă minciună şi anume că vor creşte veniturile. Dl Câciu a impus din pix venituri care vor veni din combaterea evaziunii fiscale şi îmbunătăţirea colectării veniturilor la bugetul de stat. De ce faceţi asta? Pentru că vă doriţi să creşteţi cheltuieli cu venituri pe care nu le aveţi. USR nu va vota acest buget”.

Și Cosette Chichirău a avertizat că „PNL a adus la guvernare PSD- un partid dezinteresat de discplină financiară şi fiscală. PSD a demonstrat că e iresponsabil financiar şi fiscal, iar prezenţa PSD într-o poziţie dominantă în coaliţie înseamnă că nu veţi reuşi să vă încadraţi în ţinta de deficit de 5,8%. Auzim an de an aceleaşi promisiuni – fix aceleaşi: vom face autostrăzi, spitale, şcoli. An de la zero şi totuşi an de an avem bugete mari. Vrem să vedem că Guvernul face bugetul pentru români şi nu pentru clientela de partid. Însă coaliţia PSD-PNL face pentru clientela de partid, nu-i aşa? Pentru că altfel ar fi fost USR şi acum la guvernare. (...) Vrem să vedem că livraţi pentru cetăţeni şi nu pentru clientela de partid”.

AUR nu va vota Bugetul pe 2022. Liderul AUR George Simion a avut un discurs critic pentru Bugetul elaborat de Guvernul României și aprobat de comisiile de specialitate.

„Avem probleme cu bugetul, motiv pentru care am introdus 4.425 de amendamente, în 18 ore, pentru că la ora 18.00 a fost introdus Bugetul in Parlament. E regretabil. Credeam ca avem o democratie în Parlament. Am o problemă punctuală cu bugetele serviciilro secrete. Anul trecut am introdus amendamente pentru reducerea bugetelor lor, au disparut misterios. Anul acesta aceeași problemă. Bugeteale acestora se fac și mai mari an de an și tot bugetul țării se duce in destinati inecunoscute, nu a fost același caz la SIE și SPP. Amendamentele noastre au fost retrase. Ceea ce ne arată cum funcționează statul român. (...) Tăiați bugetul serviciilor secrete pentru că nu prea fac treabă. Am văzut ieri lucrul ăsta”, și-a încheiat George Simion intervenția din plen.

Atenționat de vicepreședintele Biroului Camerei Daniel Suciu să nu dialogheze cu sala în timpul declarației, Simion a replicat „nici sala să nu dialogheze cu mine, pentru că sunt bun la dialog”.

UDMR a anunțat că va vota Bugetul pe 2022.

În intervenția din plenul reunit, senatoarea Diana Şoşoacă a criticat timpul redus pentru depunerea amendamentelor la proiectu lde buget pe 2022 și a catalogat decizia drept „o lipsă de bun simţ" din partea coaliției de guvernare.

„Mi se pare o lipsă de bun simţ faţă de poporul român să trimiteţi bugetul cu anunţul că l-a depus Guvernul aseară şi că avem termen până azi, până la 12,00, pentru amendamente, sute de foi pe care ar fi trebuit să le parcurgem împreună cu specialiştii, să acorzi pentru amendamente câteva ore. Dacă chiar v-ar fi păsat de România şi bugetul ei, ar fi trebuit să discutăm deschis, ca nişte parlamentari ce vă consideraţi, fără să avem directive politice şi tot felul de patetisme despre acest buget", a declarat Șoșoacă.

Foștii parlamentari PNL, care fac parte în prezent din Forța Dreptei, partid format de Ludovic Orban, au anunțat că nu vor vota proiectul Bugetului pe 2022.

Violeta Alexandru: Guvernul stânga-dreapta arată a guvernul stânga-împrejur. Românii o să spună nu puteţi face pe spatele nostru ce vreţi cu banii publici!

Anunțul a fost făcut de deputatul Violeta Alexandru: „Nu a înţeles nimeni care sunt priorităţile (din buget - n.red.). Dacă nu îţi propui nimic în viaţă, dacă nu îţi propui nişte priorităţi, dacă nu explici clar - în primul an vom face următoarele 10 lucruri, dar le facem, în următorul vom face următoarele 20, dar le facem, nici nu faci nimic în viaţă. (...) Guvernul stânga-dreapta, nici nu mai ştii, arată a guvernul stânga-împrejur, arată a guvernul care s-a mufat la bani publici şi care le spune românilor - staţi liniştiţi, vă mai dăm câte un leu colo-colo, o să ne votaţi. Nu este deloc aşa. Românii o să le spună tuturor celor care cred că aşa se face politică - nu, nu puteţi face pe spatele nostru ce vreţi cu banii publici. Deputaţii dezafiliaţi de la grupul PNL nu vor vota acest buget".

*** Pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri , 22 decembrie, a celor două Camere s-au aflat:

* propunerile cu privire la timpul maxim alocat pentru dezbaterile generale asupra proiectului Legii bugetului de stat şi a proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022

* propunerile pentru dezbaterea pe articole a proiectului Legii bugetului de stat şi a proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022

* Memorandum intern: Organizarea Şedinţei solemne comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană (2 februarie 2022).