MENIU

Bucureştiul, aproape de a intra pe lista capitalelor care deţin rezervaţii naturale

Zi decisivă pentru bucureşteni: Delta Văcăreşti poate fi declarată parc natural

Bucureştiul este foarte aproape de a intra pe lista capitalelor care au rezervaţii naturale. Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică proiectul privind protejarea Deltei Văcăreşti.

Un teritoriu de aproape 190 hectare din centrul Bucureştiului a devenit o mică deltă. Unul dintre marile proiecte comuniste rămase nefinalizate, Delta Văcăreşti sau Delta dintre blocuri, cum a mai fost numită, este un adevărat miracol al naturii. În apele de aici au fost semnalate o mulţime de specii de peşti, printre care şi răpitori.

Suntem foarte aproape de final, practic hotararea de guvern care ar declara acum Vacaresti ca si parc natural, este finalizata la Ministerul Mediului. Este prima data cand s-a ajuns la acest punct final, si ar urma saptamana viitoare dupa ce o voi semna sa plece in avizarea interministeriala si apoi sa fie pusa in sedinta de Guvern, a spus la REALITATEA TV, CRISTIANA PAŞCA PALMER, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Şi revista National Geographic Romania s-a alăturat demersului pentru constituirea în zona Văcăreşti a unei rezervaţii urbane.

Lacul Văcăreşti este alimentat de izvoare subterane, care au permis creşterea unei vegetaţii diverse şi a unor vieţuitoare, între care stârci, egrete, cormorani, pescăruşi, lebede, animale acvatice dar şi vulpi, iepuri sau vidre. În anul 2014, au fost fotografiate mai multe exemplare de vidră, o specie protejată. Potrivit specialiştilor, prezenţa acestui mamifer la Văcăreşti este un indicator al sănătăţii ecosistemului.