MENIU

Bucureștenii au de așteptat aproape 90 de ani pentru căldură - Ce soluție propune Claudiu Năsui pentru reparația țevilor

Bucureștenii au de așteptat aproape 90 de ani pentru căldură - Ce soluție propune Claudiu Năsui

Fostul ministru USR al Economiei spune că reparația rețelei RADET din Capitală va dura aproape 90 de ani dacă se va face în același ritm ca în prezent. țevilor prin care circulă apa caldă în București se va termina în 89 de ani, 8 luni și 16 zile.

Deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, declară că reabilitarea reţelei primare de termoficare va dura aproape 90 de ani în ritmul actual şi că ar trebui permisă concurenţa între alternative, precum construirea centralelor de cvartal, centralele individuale, instalarea panourilor fotovoltaice şi a pompelor de aer sau sistemul de stat.

Acesta a scris într-un mesaj pe Facebook că „reparația țevilor prin care circulă apa caldă în București se va termina în 89 de ani, 8 luni și 16 zile. Nu este o exagerare. Atât ar dura reparațiile sistemului de încălzire centralizată de stat din București la ritmul actual. S-ar termina în anul 2110, iar asta cu indulgență și presupunând că nu se mai strică niciodată nimic. Soluții există, dar nu cu actualul sistem de stat. Cum stau lucrurile? Sistemul are o rețea de 4.000 km de conductă, 1.000 km primară și 3.000 km secundară. 81% din rețeaua primară are nevoie de reabilitare, 771 km din 954 km de rețea. Pe lângă asta mai e și „rețeaua secundară” de circa 3.000 de km din care circa 2.000 de km sunt de reparat. Dar să ne concentrăm doar pe rețeaua primară și să o ignorăm pe cea secundară.

În ultimii 9 ani ritmul mediu al lucrărilor a fost de 8,59 km pe an, iar asta calculat optimist. Deci am termina de reabilitat doar rețeaua principală din sistemul de încălzire centralizat de stat abia în 89 de ani, 8 luni și 16 de zile. Devine evident că, în realitate, sistemul de termoficare din București nu va merge niciodată bine. În practică, inclusiv conductele noi se vor degrada și vor trebui, la rândul lor înlocuite”.
Potrivit Bilanțului energetic ce va fi supus aprobării în ședința de luni a Consiliului General al Primăriei Capitalei, anul trecut,  sistemul centralizat de termoficare din București a avut pierderi tehnologice de 36,63%. Primarul general Nicușor Dan declara în urmă cu o lună că în 2021 au fost reabilitaţi doar 15 kilometri de reţea primară de termoficare, deoarece documentaţiile necesare lucrărilor nu erau pregătite. Următorii 50 km de țevi reabilitate sunt programați pentu 2022, mai promitea Nicușor Dan.

Claudiu Năsui mai spune, în mesajul de pe Facebook, că „soluţia este să nu mai fim forţaţi să stăm într-un monopol disfuncţional, ci să lăsăm concurenţa între diferite alternative să funcţioneze. Să avem dreptul să alegem cu ce ne încălzim. Şi să folosim imensa subvenţie pe care o dăm acum pentru a ajuta românii, oricare ar fi soluţia pe care o aleg pentru căldură. Să lăsăm primarii de sector sau antreprenori doritori să construiască centrale cvartal. În sectorul 1 au început deja soluţii prin panouri fotovoltaice şi pompe de aer. Să lăsăm oamenii să-şi pună centrale individuale pe gaz sau pe electricitate. Cei care locuiesc suficient de aproape de CET-uri vor rămâne probabil în sistemul de stat, pentru că acolo ajunge apa caldă".

Deputatul USR menţionează că sistemul are o reţea de 4.000 km de conductă, 1.000 km primară şi 3.000 km secundară.

„81% din reţeaua primară are nevoie de reabilitare, 771 km din 954 km de reţea. Pe lângă asta mai e şi 'reţeaua secundară' de circa 3.000 de km, din care circa 2.000 de km sunt de reparat. Dar să ne concentrăm doar pe reţeaua primară şi să o ignorăm pe cea secundară. În ultimii 9 ani ritmul mediu al lucrărilor a fost de 8,59 km pe an, iar asta calculat optimist. Deci am termina de reabilitat doar reţeaua principală din sistemul de încălzire centralizat de stat abia în 89 de ani, 8 luni şi 16 de zile", a explicat deputatul USR.

Năsui îi atacă și pe foștii primari PSD ai Capitalei, Sorin Oprescu și Gabriela Firea, pe care îi acuză că „au minţit".

"Domnul Oprescu a promis că îl va repara, doamna Firea a promis la fel, domnul Dan la fel. În 2024, în campanie se va promite fix acelaşi lucru. Evident, nu se va rezolva nimic. Pentru că problema este însuşi sistemul, care nu poate funcţiona. Avem de ales între a impune tuturor frigul unui sistem centralizat prost sau să dăm bucureştenilor dreptul de a alege cum vor să se încălzească", mai spune Năsui.