MENIU

Bucureștiul semnează pentru salvarea Cazinoului Constanța! Petiția strânge revolta oamenilor

O petiţie online strânge mii de semnături pentru salvarea Cazinoului din Constanţa, a cărui soartă este în continuare nedecisă de autorităţi. Iniţiator este arhitectul Radu Cornescu, care împreună cu „omul-dronă“ Bogdan Dumitru de la Claboo Media, a hotărât să demareze apelul virtual.

De la 11 aprilie, când a fost înscris pe petitieonline.ro, „Salvaţi Cazinoul din Constanţa“ a strâns peste 2.000 semnături. Majoritatea vin de la constănţeni (39%), care sunt susţinuţi puternic de bucureşteni (18%), scrie Adevărul.
 
Iată câteva comentarii lăsate de semnatarii petiţiei pentru salvarea Cazinoului:
 
Nu inteleg de ce s-a dorit ca acest Cazinou simbol sa ajunga o ruina ? Sper ca macar in al 12-lea ceas sa fie reabilitat.
 
De vina este MAZARE care nu a facut nimic pentru oras...
 
De 25 de ani astept sa vad Cazinoul aşa cum era odata. Cred ca intentionat l-au lasat sa se degradeze, ca sa-l cumpere vreun milionar cu 2 lei.
 
Am semnat petiţia fiindcă m-am săturat!!! Oraşul ăsta, actualmente în ruină,împuţit,fără un trotuar întreg,cu lucrări făcute numai de mântuială,fară flori, cu parcurile distruse de proiecte tâmpite,ÎMI TAIE CHEFUL DE VIAŢĂ!!!!!!!
 
E o rusine ce se intampla la Constanta! Poate o cheta nationala, la fel cu opera lui Brancusi, ar rezolva o data situatia asta penibila, sa se piarda un asemenea monument Ministerul Culturii nu poate face nimic?
 
Tara asta merită mai mult, avem locuri minunate care trebuie aduse la lumină si prezentate lumii doritoare de frumos. Păcat că nu iniţiati o petiţie asemănătoare si pentru clădirile minunate din Băile Herculane

Conţinutul petiţiei pentru salvarea Cazinoului

„Nori negri s-au adunat asupra Cazinoului din Constanţa. Clădirea-simbol a oraşului a ajuns o ruină, deşi e catalogată, conform legilor ţării, ca monument arhitectural, fiind notat în Lista Monumentelor Istorice cu codul LMI CT-II-m-A-028801, litera A mare din cod reprezentând categoria de cea mai mare importanţă.
 
Cazinoul, realizat în stil Art Nouveau, avandu-l autor pe arh. Daniel Renard, a fost inaugurat cu fast în 1910, fiind cel mai mare edificiu de acest fel de pe teritoriul României. Anghel Saligny a coordonat lucrarile care au smuls din mare o fâşie cu o lăţime variând între 40 şi 60 de metri, culminând cu un un promontoriu pe care a fost amplasat Cazinoul şi, montând ziduri de sprijin la limita dinspre mare, a făcut umpluturi masive de pământ şi a realizat o faleză cuprinzând parcul şi o arteră de cornişă care a rămas şi la ora actuală principala zonă de promenadă a oraşului.

Cazinoul are o istorie bogată, începand din 1903 (anul semnării contractului de proiectare) pană în zilele noastre. Sunt nelipsite episoadele în care a fost bombardat (atât în 1916, cât şi in 1941), când a fost reparat, extins, reamenajat (1912, 1923, 1928, 1934, 1947, 1951, 1974, 1987), când a fost transformat în Casa de Cultură a Sindicatelor (1947) sau când a fost abandonat (din 2010 - pana acum / oare pana cand?!).

În prezent, Cazinoul din Constanţa este transferat la Guvern, la Compania Naţională de Investitii care are deja alocaţi banii pentru reamenajarea lui şi, deşi s-a declarat un câştigator în urma unei licitaţii, jocul (legal!) al contestaţiilor nu face decât ca timpul sa-l ruineze şi mai mult. Chiar dacă se va face o nouă licitaţie, legal se va putea iarăşi să apară contestaţii şi astfel termenul unei decizii de începere a reconstituirii Cazinoului - în forma funcţională şi redată publicului - pare sa se amâne la nesfârşit.
 
De aceea cred că stă în mâna noastră, a constănţenilor (şi nu numai) să ne unim forţele în a semna o petiţie on-line prin care să-i cerem Primului-Ministru să găsească o soluţie în urma căreia să desemneze printr-o Hotărâre de Guvern o firmă (sau un consorţiu de firme) care să începă lucrarile imediat, altfel s-ar putea să ne plimbăm într-un viitor destul de apropiat pe faleza - prospăt reamenajată din fonduri europene - nu pe langă o ruină, ci pe lânga un loc plin de moloz!
 
Semnaţi acesta petiţie cât mai mulţi ca s-o trimitem Primului-Ministru. Voinţa zecilor de mii de constănţeni contează!
 
Arh. Radu CORNESCU & Claboo Media“ 
Mai multe articole despre:
refacere cazinoul constanta