MENIU

Brazilia a decis să folosească vaccinul chinezesc CoronaVac începând din ianuarie 2021. Ce spune Bolsonaro

Brazilia a decis să folosească vaccinul chinezesc CoronaVac începând din ianuarie 2021. Ce spune Bolsonaro

Brazilia va adopta un vaccin chinezesc împotriva COVID-19 în cadrul campaniei sale de imunizare, în ciuda polemicilor legate de vaccinare existente în această țară din America de Sud. Un anunț în acest sens a fost făcut, astăzi, de ministrul Sănătăţii, Eduardo Pazuello, informează AFP, preluat de Agerpres.

Este vorba despre vaccinul CoronaVac, dezvoltat de laboratorul chinez Sinovac, care a fost deja testat pe mii de voluntari din şase state ale ţării, printre care şi Sao Paulo, cel mai afectat de pandemia de coronavirus.

Guvernul brazilian a ajuns la un acord cu acest stat pentru a cumpăra 46 de milioane de doze care ar trebui administrate începând din luna ianuarie a anului viitor.

"Acesta va fi vaccinul Braziliei", a declarat Eduardo Pazuello, în timpul unei videoconferinţe cu guvernatorii celor 27 de state ale ţării, amintind că gigantul latino-american de 212 milioane de locuitori s-a bazat şi pe parteneriatul dintre Universitatea Britanică din Oxford şi grupul farmaceutic anglo-suedez AstraZeneca.

"Aceasta este marea noastră veste. Acest lucru va reechilibra procesul", a adăugat oficialul, în contextul în care Brazilia este a doua ţară la nivel mondial cu cele mai multe decese asociate infectării cu COVID-19 după SUA.

Problema vaccinurilor a luat însă o dimensiune politică în Brazilia, unde preşedintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro a criticat în mai multe rânduri vaccinul chinezesc, opunându-se guvernatorului statului Sao Paulo, Joao Doria, unul dintre principalii săi rivali politici. În context, Bolsonaro a rămas ferm pe poziție, declarând că vaccinul nu va fi "obligatoriu", contrar dorinţei guvernatorului.

În timp ce disputele pe această temă continuă în aceaastă țară puternic afectată de pandemie, CoronaVac a intrat în faza finală a testării în Brazilia, la fel ca şi cel dezvoltat de Universitatea Oxford, ale cărui studii au fost oprite însă în septembrie din cauza unui efect secundar grav apărut la un participant.

În prezent, Brazilia ocupă în continuare a treia poziție la nivel mondial în topul celor mai afectate state de pandemia de coronavirus, cu peste 5,2 milioane de persoane infectate cu COVID-19 și 154,888 de decese. Ea a fost devansată de India pe 6 septembrie, țară aflată în aceste momente pe locul al doilea, cu peste 7,6 milioane de contaminări și 115,950. Statele Unite au rămas pe prima poziție atât ca număr de cazuri confirmate, cât și din punctul de vedere al deceselor asociate infectării cu virusul SARS-CoV-2, cu 8,5 milioane de cazuri de coronavirus și 226,169, potrivit site-ului worldometers.info. 

 

Mai multe articole despre:
brazilia vaccin coronavirus