MENIU

Bostan, despre situaţia Poştei Române: "Cred că fiecare poştaş ar putea să cumpere o acţiune"

Ministrul Comunicaţiilor, Marius Raul Bostan, a explicat la Realitatea TV, în timpul emisiunii "Jocuri de Putere", că una dintre provocările mandatului său este remedierea situaţiei în care se află Poşta Română.

"Principala provocare a mandatului meu este guvernanţa corporativă. Pentru că sunt două companii mari sub autoritatea Ministerului. Ministerul este acţionar cu 70% la Poşta Română, la Radiocom şi la Telecom (Romtelecom)", a precizat Marius Raul Bostan la Realitatea TV.

"La Poşta Română a fost început un proces de recrutare şi s-au recrutat oameni profesionişti, independenţi, în Consiliul de Administraţie. Mai sunt lucruri de îmbunătăţit, e clar că nu există lucruri perfecte, dar sunt oameni capabili, cu trecut profesional important, care au capacitatea necesară să vină în cel mult două luni cu un plan strategic şi operaţional pe cinci ani - pe cel puţin cinci ani -, care să fie dublat de o strategie de finanţare. Pentru Poşra are nevoie de investiţii pentru a fi competitivă. Eu văd Poşta ca pe o companie puternică, care să aducă un plus valoare: o companie profitabilă şi să ofere servicii de calitate. Poşta Română are şi acest serviciu universal, pentru că dacă ne uităm la operatorii privaţi, ei nu duc, spre exemplu, un plic până în ultimul sat. Deci Poşta prestează un serviciu universal, iar pentru asta nu a fost compensată, deşi din 2013, conform reglementărilor, ar fi trebuit să primească o compensaţie. Eu văd Poşta ca o organizaţie şi o structură foarte apropiată de stat. Visul meu este ca Poşta să fie una dintre instituţiile cele mai respectate, alături de Şcoală, Biserică, Armată, pentru că este o instituţie care, datorită rolului de trimiteri poştale, de colete, este foarte apropiată de structurile de stat. Unde avem poştă, avem şi primărie. Aceste locaţii ale Poştei din toată ţara pot să ofere servicii cetăţenilor, pe lângă cele obişnuite, care aceste servicii de multe ori nu sunt oferite de administraţia publică. Mă refer la diverse servicii financiare, de asigurări... pe lânge cele poştale obişnuite", a adăugat el.

În opinia ministrului, "e nevoie ca această companie să fie transparentă, să nu îşi schimbe şefii după fiecare schimbare politică sau de guvern", deoarece  "din cauza aceasta Poşta nu a rămas o companie profitabilă".

Referitor la vânzarea Poştei Române, Bostan a precizat că "vânzarea unei participaţii nu înseamnă neapărat un lucru rău".

"Eu cred în forţa capitalului privat. Eu aş prefera ca această companie să se întărească şi să ieşim pe bursă. (...) Cred că fiecare poştaş ar putea să cumpere o acţiune, ca să fie atraşi (...) Nu înseamnă că dacă s-ar vinde, statul ar pierde controlul. Prin reglementări, poţi, ca stat, deţine controlul ca serviciile să se desfăşoare după normele de calitate. Dacă ar fi prost făcută privatizarea, atunci ar fi o problemă", a explicat el.

Ministrul Comunicaţiilor a mai afirmat că în acest moment există un plan de administrare al mangementului, dar de care nu este "foarte mulţumit".

"Poşra Română are o piaţă importantă, dar trebuie să găsite investiţii. Suntem în era societăţii informaţionale... E imposibil să nu fie calculatoare şi să cauţi o recomandată într-un catastif", a mai spus Marius Raul Bostan.