MENIU

Boris Johnson, în vizită în Ucraina, în pline tensiuni cu Rusia - MARȚI. Ce mesaj are Anglia pentru Vladimir Putin

Boris Johnson, premierul Marii Britanii

Boris Johnson merge marți în Ucraina în vizită oficială, în semn de solidaritate pentru poporul ucrainean, în pline tensiuni cu Rusia.

Boris Johnson se află marți în Ucraina, după ce l-a avertizat pe Vladimir Putin pentru a evita o „vărsare de sânge în Europa”.  

„Ceea ce îi voi spune președintelui Putin, așa cum am mai spus, este că cred că cu toții trebuie să ne dăm înapoi cu un pas. Cred că Rusia trebuie să se retragă. Cred că o invazie a Ucrainei, orice incursiune în Ucraina dincolo de teritoriul pe care Rusia l-a luat deja în 2014 ar fi un dezastru absolut pentru întreaga lume și, mai presus de toate, ar fi un dezastru pentru Rusia”, a declarat premierul britanic într-o declarație în fața presei, potrivit DailyMail.

Boris Johnson a anunțat luni că va reitera că o invazie va avea efecte grave pentru Ucraina și va avea repercusiuni majore la nivel internațional.

Marea Britanie a anunțat deja de sâmbătă că va propune NATO o desfăşurare „majoră” de forțe pentru consolidarea frontierelor Europei, ca răspuns la mișcările de trupe ruse la granița cu Ucraina. Downing Street a avertizat că orice incursiune rusă în Ucraina va fi întâmpinată cu sancțiuni rapide și ar avea efecte devastatoare pentru ambele părți.

Rusia a desfăşurat zeci de mii de militari la frontierele Ucrainei în ultimele luni, stârnind temeri de o invazie. Deşi guvernul rus neagă orice plan în acest sens, insistă asupra unor garanţii scrise pentru securitatea Rusiei, inclusiv promisiunea că Ucraina nu va adera la NATO.

Declarațiile lui Johnson au loc înainte ca să fie anunțată în Parlament o înăsprire a regimului său de sancţiuni pentru a permite Regatului Unit, acuzat că închide ochii la afluxul de fonduri ruseşti pe teritoriul său, să vizeze interesele strategice şi financiare ale Moscovei.