MENIU

Bolnavii de cancer, uitați de Ministerul Sănătății. Tratamentul încă nu a ajuns la pacienţi

<p>Dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti. Ministerul Sănătăţii, executat silit</p>

Bolnavii de cancer, uitați de autorități. Deşi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au promis că vor aduce în ţară, acum o săptămână, un medicament vital care lipseşte din spitale, tratamentul încă nu a ajuns la pacienţi. De acest medicament au nevoie în special copiii internaţi în secţiile de oncologie.

Bolnavii de cancer sunt disperaţi. Un medicament vital lipseşte din spitale

 
 
 
Ministerul Sănătăţii promitea, pe 5 august, că medicamentul va ajunge în două zile la bolnavi.
 
"Am aprobat ieri preţul şi o să îl aducem prin nevoi speciale prin compania naţională UNIFARM. Până vineri medicamentul va ajunge în România", declara, la acel moment, Alin Tucmeanu, secretar de stat ministerul Sănătăţii
 
Deocamdată sunt numai promisiuni. Asta afirma mama unui copil bolnav de cancer, care trebuie să înceapă o nouă cură cu medicamentul Cosmegen. Tratamentul nu se găseşte în spital. Femeia mai are încă patru copii acasă şi nu îşi permite să plătească 140 de euro pentru o fiolă care i-ar putea salva băiatul.

"Corpul lui a reacţionat foarte bine la citostatic, de asta nu am vrea să întârziem, să mergerm în continuare cu tratamentul să îl putem salva, să îi dăm o şansă la viaţă", declara mama.

La fel ca el, alţi patru copii, internaţi în secţia de onco-pediatrie de la Spitalul Marie Curie, au nevoie de ajutor. În ţară, se mai găsesc doar 25 de fiole de cosmegen în Baia Mare, dar toate sunt expirate. Distribuitorii nu mai sunt interesaţi să livreze medicamentul pe piaţa din România pentru că nu este profitabil.

"Nu poţi să respecţi protocolul de tratament, nu respecţi protocolul de tratament, nu vei obţine rezultatele preconizate prin acest protocol. Deci, rată mai mică de vindecare şi de supravieţuire", preciza Cristian Scurtu, medic primar.

Nu este singurul medicament vital care lipseşte din spitale. În fiecare zi, românii diagnosticaţi cu cancer luptă atât cu boala, cât şi cu sistemul.