MENIU

Boli pe care le poţi depista cu uşurinţă dacă acorzi mai multă atenţie picioarelor

<p>Boli pe care le poţi depista cu uşurinţă dacă acorzi mai multă atenţie picioarelor&nbsp;</p>

Deşi nu le dăm întotdeauna atenţia cuvenită, picioarele sunt o parte extrem de importantă a organismului nostru. În ele sunt concentrate o treime din totalul oaselor din corp, precum şi peste o sută de tendoane, muşchi şi ligamente, necesare pentru a susţine întreagă greutate a corpului, pe durata întregii zile.

Reflexologii susţin că în talpă piciorului sunt proiectate toate organele vitale din organism. Chiar dacă această teorie nu a fost confirmată până acum, medicii sunt de acord că anumite afecţiuni pot fi depistate studiind sănătatea picioarelor. Iată câteva simptome care se manifestă la nivelul picioarelor şi care pot trăda boli grave:

Cârcei

Spasmele şi crampele musculare la nivelul picioarelor sunt destul de comune. Ele apar, de obicei, după efort fizic intens, însă pot fi şi indicatorul unor carenţe din organism. De exemplu, lipsa de calciu, magneziu sau sodiu, care apar de obicei când organismul este deshidratat şi muşchii nu mai sunt alimentaţi cu suficient oxigen. Cârceii mai pot indică o problema a sistemului circulator.

Mâncărimi

Deşi sunt foarte neplăcute, mâncărimile la picioare nu sunt un simptom al unei boli grave. Infecţiile fungice, precum micoză, cunoscută şi sub numele de "piciorul de atlet", sunt cele care provoacă mâncărimile şi pot explică şi cojirea pielii de pe picioare.

Hipocratismul digital: deformarea degetelor

Hipocratismul digital determina modificări ale zonei care înconjoară şi susţin unghiile degetelor de la mâini sau de la picioare. Printre simptomele frecvente ale hipocratismului sunt înmuierea patului unghial, umflarea vârfurilor degetelor de la picioare, curbarea unghiilor (aşa numitele unghii concave sau în formă de lingură - koilonychias).

Degetul mare crescut

Este un posibil semn de guţă. Boală apare atunci când în ţesuturi concentraţia de acid uric este foarte crescută. De obicei, la persoanele care suferă de guţă, degetele mari de la picioare sunt roşii, umflate şi dureroase.

Durere în degetul mare

O durere generalizată a piciorului este un lucru, dar o durere de un anumit tip semnifică o boală anume. O durere la extremitatea şi în colţul unghiei degetului mare poate indică dezvoltarea unei unghii încarnate.

Dureri bruşte şi severe localizate în articulaţia degetului mare pot fi rezultatul gutei. Guţă se manifestă printr-o durere articulară intensă, urmată de un disconfort persistent şi apare cel mai adesea în timpul nopţii, fără niciun semn prevenitor. Artrită reumatoidă poate explică şi ea aceste dureri, pentru că simptomele precoce ale bolii au tendinţa de a afecta mai întâi degetele, înainte de a se extinde la mâini şi picioare.

Picioarele reci

Pentru unii oameni, a avea picioarele reci nu este decât un fel de a vorbi. Deşi senzaţia de frig se poate manifestă fără a există cauze medicale, a avea în mod constant degetele de la picioare reci poate fi un semn de circulaţie proastă.

În plus, boală arterială periferică a membrelor inferioare şi alte forme de boli vasculare pot provoca o îngustare a arterelor şi împiedică circulaţia sângelui. Extremităţile corpului, cum sunt mâinile şi picioarele, sunt deosebit de sensibile la circulaţia proastă a sângelui, care se poate manifestă prin senzaţii de frig. Când picioarele sunt aproape tot timpul reci sau insensibile, trebuie consultat medicul pentru a depisata eventuale probleme medicale care cauzează acest lucru.

Sursa: bzi.ro

Mai multe articole despre:
sănătate