MENIU

Bogdan Chireac: Federația Rusă nu are cum să capituleze, dar pe Putin îl doare, pentru că se duce în istorie lângă Stalin și Hitler

Vladimir Putin Foto: Profi Media

Analistul de politică externă Bogdan Chireac a vorbit, în exclusivitate, la Raport de Zi, cu Ana Maria Păcuraru, despre ultimele mișcări de pe frontul din Ucraina și de urmările teritoriale pentru țara invadată de Federația Rusă.  

Bogdan Chireac prevede, în acest moment, un viitor sumbru pentru Ucraina în războiul început acum trei luni de Federația Rusă.

„Ce va lua Federația Rusă din Ucraina va fi Donbas”, a punctat analistul politic la Realitatea PLUS. 

Despre strategia lui Vladimir Putin în invazia din Ucraina, Bogdan Chireac apreciază că este aceeași ca și până acum,  caracteristică, ținând cont de conflictele  în care este implicată Rusia de când este condusă de Putin, în ultimii 20 de ani. Chiar dacă Armata rusă se confruntă cu pierderi uriașe în fața rezistenței eroice și tactice a ucrainenilor, Putin nu renunță încă la invazia la scară largă în Ucraina.

Bogdan Chireac a comentat și declarațiile șefului CIA - William Burns despre frustrarea și disperarea lui Vladimir Putin de a obține totul în ciuda pierderilor militare și a eșecului strategic în fața ucrainenilor.

„Cred că Putin este nervos și frustrat în acest moment. E capabil să doboare armata ucraineană fără nicio considerație pentru civilii uciși. Putin e determinat să domine și să controleze Ucraina, să îi schimbe orientarea. Nu-și permite să piardă. El a fost amestecat într-o combinație explozivă de nemulțumire și ambiție de mulți ani. Propriile convingeri contează mai mult decât orice. Consecințele economice, sancțiunile au fost devastatoare pentru Rusia, în special pentru Banca Centrală a Rusiei”, declara William Burns după invadarea Ucrainei.

„Sigur că l-a durut și îl doare pe Putin, pentru că se duce în istorie lângă Iosif Vissarionovici Stalin și Hitler. În privința unui proces Nurnberg nu sunt așa de sigur”, a mai declarat Bogdan Chireac, marți, la Raport de Zi, cu Ana Maria Păcuraru.

 În același timp, analistul politic apreciază că Putin nu va renunța, iar în condițiile înlăturării lui de la conducerea Rusiei, va veni un altul cu aceleași „dorințe” de invadare.

„Federația Rusă nu are cum să capituleze. Cine mai vine în locul lui Vladimir Putin va fi tot de pe strada lui, poate nu cu aceleași intenții criminale, dar tot de acolo va fi”, a concluzionat Bogdan Chireac, la Raport de Zi, cu Ana Maria Păcuraru.