MENIU

Bogdan Aurescu, DECIZIE de ultimă oră după coșmarul românilor blocați pe aeroportul din Cancun. MĂSURILE anunțate de omologul său mexican

Noi precizări de la MAE despre românii blocați în Mexic

MAE a făcut, miercuri seară, noi precizări în legătură cu situația românilor blocați pe Aeroportul Internațional din Cancun. Ministrul Bogdan Aurescu l-a sunat pe omologul său mexican pentru a cere rezolvarea situației. Ministrul Marcelo Ebrard Casaubon a promis măsuri imediate pentru îmbunătăţirea condiţiilor de aşteptare pe aeroport. Însărcinatul cu afaceri ad-interim al României în Mexic se află la Aeroportul Internaţional din Cancun pentru a acorda asistenţă la faţa locului cetăţenilor români aflaţi în aşteptarea curselor de retur. În seara de miercuri, au început procedurile de intrare pe teritoriul mexican a celor 114 români din aeroportul de la Cancun.

 

UPDATE: Românii pot intra în Mexic. În seara de miercuri au început procedurile  de intrare pe teritoriul Statelor Unite Mexicane a celor 114 de cetățeni români blocați pe aeroportul din Cancun. 

Ministrul român de Externe anunțase că va avea nevoie de un avion pentru întoarcerea în țară a celor care nu vor să mai rămână în Mexic.

România cere clarificarea motivelor pentru care românii au fost opriți la intrarea în Mexic: deciziile de returnare nu au fost explicate şi comunicate fiecărui cetăţean român

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat ”îngrijorarea autorităţilor române cu privire la modul arbitrar în care autorităţile mexicane au refuzat accesul cetăţenilor români, care se deplasau în scop turistic, pe teritoriul Statelor Unite Mexicane şi a reluat apelul la asigurarea unei abordări transparente şi predictibile cu privire la regimul turiştilor străini în Mexic.”, a transmis MAE miercuri seară.

Omologul mexican a asigurat că va informa cu celeritate partea română cu privire la măsurile concrete avute în vedere de autorităţile mexicane şi a asigurat că va face demersuri imediate pentru îmbunătăţirea condiţiilor de aşteptare pentru cetăţenii români pe aeroportul din Cancun, mai precizează MAE.

Ministrul român de Externe a punctat necesitatea ca astfel de decizii să fie fundamentate pe evaluări individuale, de la caz la caz, apel inclus şi în conţinutul scrisorii adresate omologului, și a evidenţiat că România respectă dreptul suveran al Mexicului de a lua decizii de nepermitere a intrării pe propriul teritoriu a cetăţenilor străini, dar a subliniat importanţa ca acestea să fie analizate de la caz la caz, "aplicarea unei decizii generalizate, de grup, nefiind permisă".
În acest context, Aurescu a evidenţiat, o dată în plus, faptul că România consideră că deciziile de returnare nu au fost explicate şi comunicate fiecărui cetăţean român implicat sau autorităţilor române şi a reînnoit apelul ca autorităţile mexicane să clarifice motivele concrete şi situaţia în ansamblul său.
De asemenea, ministrul român a mai atras atenția asupra lipsei unor semnale prealabile, pe canale diplomatice, din partea autorităţilor mexicane, reamintind bunele relaţii tradiţionale dintre țara noastră şi Statele Unite Mexicane.

Bogdan Aurescu atrage atenția asupra condițiilor improprii în care stau românii pe aeroportul din Cancun

Şeful diplomaţiei române a adus la cunoştinţa omologului mexican situaţia cetăţenilor români cărora nu li s-a permis accesul în Mexic şi care încă aşteaptă repatrierea, inclusiv familii cu copii, fiind obligaţi să aştepte în condiţii improprii.
În mod special, a făcut apel la omologul său pentru identificarea unor măsuri imediate pentru îmbunătăţirea condiţiilor de aşteptare pentru cei 114 cetăţeni români care la ora actuală se află pe Aeroportul Internaţional din Cancun, precum şi a modului în care aceştia sunt trataţi de către autorităţile mexicane de pe aeroport. A evidenţiat că numai prin eforturile susţinute ale Ambasadei României în Mexic şi ale consulului onorific al României la Cancun au putut fi asigurate alimente şi apă pentru aceste persoane. Însărcinatul cu afaceri ad-interim al României în Mexic se află la Aeroportul Internaţional din Cancun pentru a acorda asistenţă la faţa locului cetăţenilor români aflaţi în aşteptarea curselor de retur, mai precizează MAE.

De patru zile, românii trăiesc un adevărat calvar pe aeroportul din Cancun. Lăsați fără bagaje, bani, telefoane și chiar acte, aceștia acuză că sunt ținuți forțat în aeroport de autoritățile mexicane, care le refuză intrarea în țară. Declarații, în exclusivitate, la Realitatea PLUS, de la românii ce stau în condiții mizere pe aeroportul din Cancun:

COȘMAR pentru zeci de români blocați în Mexic. Declarații, în exclusivitate, de la românii ce stau în condiții mizere pe aeroportul din Cancun - AUDIO

De asemenea, Aurescu a subliniat, în cadrul discuţiei, "ecourile puternic negative în spaţiul public românesc, inclusiv la nivel instituţional, al mass-media şi operatorilor economici din domeniul turismului şi a exprimat îngrijorarea referitoare la impactul acestei situaţii cu privire la relaţia dintre România şi Statele Unite Mexicane, care a cunoscut, în ultimii ani, un parcurs ascendent, precum şi asupra atractivităţii Mexicului ca destinaţie turistică".