MENIU

Bogdan Aurescu, în vizită oficială în Lituania. Aderarea României la Schengen, pe agenda discuțiilor ministrului de Externe

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu efectuează, luni şi marţi, o vizită oficială la Vilnius, în Lituania, unde va discuta cu omologul lituanian Gabrielius Landsbergis şi cu preşedintele Parlamentului acestei ţări, Viktorija Cmilyte-Nielsen, despre aderarea României la Schengen, războiul din Ucraina şi impactul său în regiune, relatează MAE într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, vor fi abordate teme prioritare pe agenda bilaterală, regională, europeană şi de securitate.

Consultările vor permite identificarea de noi oportunităţi pentru aprofundarea agendei bilaterale, inclusiv din perspectivă sectorială, în aplicarea deciziilor vizitei la Bucureşti din mai 2022 a preşedintelui Lituaniei, Gitanas Nauseda, respectiv ale vizitei din Lituania din noiembrie 2022 a preşedintelui României, Klaus Iohannis, precizează MAE.

În ceea ce priveşte agenda europeană, vor fi abordate, cu prioritate, teme precum aderarea României la Spaţiul Schengen şi extinderea Uniunii Europene, ambele ţări fiind puternice susţinătoare ale continuării integrării europene, inclusiv cu lărgirea spaţiului Schengen, respectiv ale procesului de extindere a UE.

"Cei doi miniştri vor discuta şi despre sprijinul multidimensional acordat de cele două ţări Ucrainei şi despre viitorul proces de reconstrucţie al acestei ţări. Totodată, consultările vor viza impactul războiului asupra altor state din regiune, cu accent pe situaţia de securitate din Republica Moldova şi măsurile comune de contracarare a acţiunilor destabilizatoare promovate de Rusia şi de consolidare a rezilienţei şi securităţii Republicii Moldova", se arată în comunicat.

Referitor la agenda de securitate, consultările vor viza implementarea tuturor deciziilor Summitului de la Madrid pentru consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic al Alianţei, şi pregătirile pentru viitorul Summit NATO ce va fi găzduit de Lituania în iulie 2023.

Mai multe articole despre:
aurescu mae lituania schengen aderare schengen romania