MENIU

Bogdan Aurescu: Am solicitat Ungariei folosirea și altor trei puncte de trecere a frontierei pentru tranzitul internațional de mărfuri

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe a precizat, vineri seară, la Realitatea PLUS că a solicitat autorităților ungare folosirea și altor trei puncte de trecere a frontierei pentru tranzitul internațional de mărfuri.

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe a precizat, vineri seară, la Realitatea PLUS că a solicitat autorităților ungare folosirea și altor trei puncte de trecere a frontierei pentru tranzitul internațional de mărfuri, în contextul în care, până acum, a fost folosit doar punctul de trecere de la Nădlac 2.

”Ne-am ocupat de tranzitul prin Ungaria, care a interzis intrarea pe teritoriul său a cetățenilor străini și a existat o problemă deosebită din punctul ăsta de vedere deoarece la granița dintre Austria și Ungaria s-au adunat o mulțime foarte mare de persoane, de autovehicule pe care a trebuit să o rezolvăm prin negociere. Mai întâi a existat o trecere care a fost gândită inițial să fie una singură , dar care nu a fost suficientă , apoi am negociat cu omologul meu o a doua trecere să punem un regim care se aplică de la nouă dimineața la cinci dimineața în fiecare zi.

În acest moment suntem iar într-o situație delicată pentru că la frontiera dintre România și Ungaria avem foarte multe autovehicule și camioane de transport care se adună tocmai pentru că există acest orar limitat pe teritoriul României.

Am cerut în această seară printr-un demers pe care l-am efectuat pe lângă Ministerul de Externe ungar,  putem să folosim și alte trei puncte de trecere a frontierei pentru tranzitul internațional de mărfuri, pentru că până acum a fost folosit doar punctul de trecere de la Nădlac 2”, a spus ministrul într-o intervenție telefonică, în cadrul emisiunii „ Lupta pentru Romania„ la Realitatea PLUS.

Potrivit agerpres, s-a dispus deschiderea suplimentară a punctelor de trecere a frontierei de la Borş, Cenad şi Nădlac 1 pentru transportatorii de marfă având ca destinaţie România sau care tranzitează România.

De altfel, Bogdan Aurescu a mai spus la Realitatea PLUS că se caută de urgență soluții pentru cetățenii români care lucrează în Ungaria și cetățenii ungari care lucrează în România, dar pentru și cetățenii români care au domiciliul în Ungaria și lucrează în România.

”Și mai există și problema cetățenilor care lucrează transfontalier, de cetățeni români care lucrează în Ungaria și cetățeni ungari care lucrează în România, sigur că există și cetățeni români care au domiciliul în Ungaria și lucrează în România. Am ridicat această problemă cu omologul meu și am solicitat să găsească de urgență o soluție pentru că oamenii își pierd pur și simplu slujbele”, a  mai spus ministrul.

Sute de camioane la vama Nădlac II. Șoferii așteaptă câte 10 ore să intre în țară

Mai multe articole despre:
bogdan aurescu ungaria tranzit