MENIU

Bogații lumii, taxați din 2024: Averile fabuloase, luate în vizor - Miliardarii României care răstoarnă guverne, taxe infime la stat

Guvernele din întreaga lume se pregătesc de un nou front de luptă. De data aceasta, inamicul este evaziunea fiscală. Observatorul Fiscal al UE propune introducerea unei taxe minime globale pentru miliardari, care ar putea duce la colectarea a 250 de miliarde de dolari anual, potrivit Realitatea PLUS. Adică doar 2% din averea bogătașilor din întreaga lume. 

 
Observatorul Fiscal al UE avertizează că tebuie introduse noi impozite pentru miliardarii lumii. Potrivit primului raport publicat luni, 23 octombrie, trebuie impozitate și averile, nu numai veniturile acestora, pentru că aceștia reușesc să scape de plata taxelor. 

Dacă ar fi perceput acest impozit, suma ar fi echivalentă cu doar 2% din averea de aproape 13.000 de miliarde de dolari deținute de cei 2.700 de miliardari la nivel global, potrivit grupului de cercetare găzduit la Școala de Economie din Paris.

Astfel că prin această măsură s-ar putea strânge 205 de miliarde de euro pe an de la cei 2.756 de miliardari cunoscuți din lume, despre care se crede că împreună valorează 13 trilioane de dolari. Este vorba despre acordul din 2021 dintre 140 de țări și teritorii pentu impunerea cotei minime globale de impozitare de 15% celor mai mari companii multinaționale, potrivit raportului Global Tax Evasion.

În prezent, impozitul efectiv al miliardarilor este de multe ori mult mai mic decât ceea ce plătesc alți contribuabili cu mijloace mai modeste, pentu că bogații lumii își pot păstra averea în companii, evitând astfel plata impozitului pe venit, potrivit concluziilor din Raportul său global de evaziune fiscală din 2024.

Observatorul fiscal al UE din Paris precizează că miliardarii lumii au depășit limitele legii prin mutarea anumitor tipuri de venituri, inclusiv dividende din acțiunile companiei, prin holdinguri dedicate care de obicei nu servesc niciun alt scop.

„Aceste holdinguri se află într-o zonă gri între evitare și evaziune. În măsura în care sunt create cu scopul de a evita impozitul pe venit, pot fi considerate în mod legitim mai aproape de evaziune”, se arată în raport.
 
Printre cele șase recomandări pe care le-a făcut în raport, Observatorul Fiscal le cere liderilor mondiali să folosească următorul summit G20 din Brazilia din noiembrie 2024 pentru a lansa discuții cu privire la un impozit anual minim de 2% care să fie perceput pe averi mai degrabă decât pe venituri, în cazul celor mai bogați oameni din lume.
 
Se estimează că impozitul personal pentru miliardarii din Statele Unite este aproape de 0,5%. Aici, cu degetul se arată spre Elon Musk, cel mai bogat om al Planetei sau Jeff Bezos, al treilea pe lista celor mai bogați oameni din lume, potrivit Realitatea PLUS.
 
La nivelul zero este și Franța, care are pe lista neagră numele celui mai bogat european și al doilea în topul mondial, Bernard Arnault.
 
Și România e pe lista țărilor cu cea mai mare evaziune fiscală.
 
În România, există aproximativ 500 de persoane care dețin o avere financiară individuală cuprinsă între 20 de milioane și peste 100 de milioane de dolari, potrivit Raportului global de avere 2023, citat de adevărul.ro. Studiul nu a luat în calcul însă și imobilele, mașinile, iahturile sau aurul deținut de bogații lumii. În funcție de clasele de active, averea financiară nu include așa-numitele active reale, în special imobiliarele, bunurile de consum durabile, cum ar fi mașinile sau bărcile, sau aurul și alte metale prețioase non-monetare.
 
Podiumul bogătașilor care nu plătesc niciun impozit este condus de fostul tenisman Ion Țiriac, cu o avere estimată la 2 miliarde de dolari.
 
Lista este continuată de co-fondatorul celui mai mare lanț de magazine fizice din România, axate pe bricolaj - Dragoș Pavăl. Acesta are în conturi nu mai puțin de 1,7 miliarde de dolari. Și fratele său, Adrian Pavăl este implicat în afacere, relatează Realitatea PLUS.