MENIU

Boala necruţătoare care a doborât-o pe Ionela Prodan. Semnele ascunse de care trebuie să ţii cont

Îndrăgita interpretă de muzică populară a fost doborâtă de o formă galopantă de pancreas care s-a metastazat rapid, făcând inutil orice tratament. 

De altfel, cancerul de pancreas este coinsiderat de către specialişti drept una dintre cele mai devastatoatre forme de cancer, cu o rată a mortalităţii extrem de mare, tocmai pentru că este descoperit în stadii avansate. 

Potrivit doctorulzilei.ro, majoritatea semnelor si simptomelor cancerului de pancreas nu sunt specifice, adică se pot întâlni si în alte boli. De aceea, este deosebit de important ca cei care prezinta urmatoarele manifestari, sa se prezinte imediat la medic:

1. Ai diabet care s-a instalat brusc, fara semne. 40% dintre pacientii diagnosticati cu cancer pancreatic au fost diagnosticati cu diabet cu 1 – 2 ani înainte de a-si descoperi boala maligna. 

2. Colorarea în galben a ochilor si pielii. Chiar şi cea mai mica tumora pancreatica poate bloca canalul de evacuare a bilei în colecist, cauzand instalarea icterului.

3. Mâncărimi la nivelul pielii, a palmelor si talpilor. Este o reactie a pielii la bilirubina, substanta galben-maronie din ficat ce provoaca îngalbenirea tegumentelor.

4. Lipsa poftei de mancare. Cu 6-8 luni înainte de a primi diagnosticul de cancer pancreatic, pacientii unui studiu italian au raportat o scadere brusca a apetitului si tendinta de a se simţi sătui după ce au mancat foarte putin.

5. Modificare a gustului. O parte dintre pacientii diagnosticati cu cancer pancreatic au declarat ca si-au pierdut brusc gustul pentru cafea, vin si tigari, iar mirosul de cafea si alcool le provoca greţuri.

6. Arsuri abdominale. Nu crampe, nici durere, ci arsura ce radiaza catre zona dorsala. Disconfortul dispare cand te apleci în fata.

7. Vezicula biliara marita. Blocarea canalului de evacuare a bilei determina acumularea în vezica si prin urmare cresterea în volum a acesteia.

8. Scaune deschise la culoare, foarte urat mirositoare. Daca o tumoră pancreatică împiedică patrunderea enzimelor digestive în intestine, rezultatul este incapacitatea organismului de a digera alimentele grase. Acesta este un simptom timpuriu, adesea neglijat, scrie doctorulzilei.ro.

 

Mai multe articole despre:
Anamaria Prodan Ionela Prodan cancer de pancreas