MENIU

BNR o contrazice pe Dăncilă. Salariul net REAL - în picaj

Salariul net real
Salariu net real nu mai urcă aşa de repede

Premierul Viorica Dăncilă s-a lăudat la începutul şedinţei de guvern de vineri cu creşterea salariului net din ultimul an, precum şi a "puterii de cumpărare" a românilor. Un document prezentat ieri de Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, arată date cu totul diferite în privinţa salariului net REAL, nu cel nominal. Mai ales angajaţii din mediul privat sunt loviţi în plex de "bomba inflaţiei".

Cum ne-a obişnuit deja, Viorica Dăncilă şi-a început şedinţa de Guvern de azi cu o prezentare a marilor "realizări" pentru "toţi românii":

"Guvernul își respectă angajamentele de a lua măsuri care să ducă la creșterea veniturilor românilor, fapt confirmat de rezultatele oficiale. Conform datelor publicate recent de INS, în septembrie, câștigul salarial mediu nominal brut a crescut la aproape 1.000 de euro (1 EURO = 4.6617 Lei ) și a ajuns la 4.482 de lei. Creșterea salariului net în septembrie 2018, față de aceeași perioadă a anului trecut, este de 13.1%. Puterea de cumpărare a românilor în septembrie anul acesta, față de aceeași perioadă a anului trecut, a crescut cu aproape 8% (mai exact, cu 7,7%).

Este important faptul că se înregistrează și o creștere de la lună la lună a acestor indicatori: în septembrie 2018, comparativ cu luna august a acestui an, câștigul salarial mediu brut, cât și câștigul net, au crescut cu 0,7%, iar puterea de cumpărare a crescut, de asemenea ușor, mai precis cu 0,2%", a citit Viorica Dăncilă, cu intonaţia care aminteşte de vremurile PCR.

În raportul asupra inflaţiei, prezentat joi de guvernatorul BNR Mugur Isărescu, este prezentată evoluţia salariului mediu REAL (care ia în calcul inflaţia şi alţi factori) din perioada 2016-2018:

După cum se poate vedea în graficul de mai sus, evoluţia relativ constantă a creşterii salariului real în 2016, pe perioada guvernării tehnocrate (cu aprox. 15%), este urmată de un vârf în T1 2017 (primul guvern PSD), după care urmează o curbă descendentă din T2 2017 până în T3 2018!

BNR vorbeşte explicit de "avansuri mai moderate ale veniturilor salariale reale" şi de o "decelare a dinamicii consumului".

Un dezechilibru major a fost creat de guvernele PSD: veniturile reale din mediul privat au coborât în picaj, în timp ce bugetari au avut parte de explozii salariale, urmate de creşteri mai moderate - dar sub nivelul din timpul guvernării Cioloş!

Calculul BNR se bazează pe datele INS, BNR şi pe prelucrările proprii, se spune în Raportul BNR asupra inflaţiei (vezi pagina 13).

Mai multe articole despre:
salarii salariu net