MENIU

BNR, lovitură de grație pentru Guvern. Dezvăluirea care aruncă în aer strategia lui Tudose

Mihai Tudose

Statul român, prin împrumurile masive luate de Guvern pentru a susține plata salariilor și pensiilor, a destabilizat echilibrul din sistemul bancar. România este depășită doar de Ungaria în cadrul UE din perspectiva expunerii băncilor pe împrumuturile acordate statului. Dezvăluirea vine chiar din interiorul BNR, la doar câteva zile după atacurile dure ale premierului Mihai Tudose la adresa Băncii centrale.

Şapte bănci au expunere de peste 30% din active pe titluri de stat şi credite acordate pentru sectorul public, în timp ce la cinci instituţii de credit expunerea faţă de stat este cuprinsă între 20% şi 30% din active, la o parte din bănci expunerea ridicată fiind de risc sistemic, potrivit datelor prezen­tate de Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei Stabilitate Finan­ciară din BNR.

Un număr de 24 de bănci au expu­nere pe sectorul gu­ver­namental mai mică de 20%, conform datelor aferente primului semestru din 2017.

Deţinerile mari de titluri de stat ale băncilor autoh­to­ne şi creditele acordate de către acestea sectorului guver­na­men­tal, ca pondere în total active, de circa 24%, plasea­ză România pe locul doi între statele din UE, după Ungaria, după cum a arătat Rădulescu, menţio­nând că vorbeşte în nume propriu.

În condiţiile în care în anii de criză finanţarea sectoru­lui privat a fost aproape îngheţată, băncile au căutat alte variante de plasare a resurselor, iar soluţia găsită pentru men­ţinerea expunerilor a fost finanţarea statului, mai ales că dobânzile erau atractive în comparaţie cu riscurile asumate.

BNR a avertizat că intensificarea legăturii dintre sectorul public şi instituţiile de credit poate să ducă la creşterea riscurilor aferente, scrie Ziarul Financiar. Dacă până în 2009, expunerea băncilor pe titluri de stat a fost sub 5% din total active, în 2010 a urcat spre 10%, iar tendinţa de creştere a continuat, ponderea sărind începând cu anul 2012 peste pragul de 15%, până spre 20%

Mai multe articole despre:
BNR