MENIU

BNR a anunțat cele 10 bănci de importanță sistemică. Acestea dețin 72% din activele sistemului

BNR a identificat 10 bănci de importanţă sistemică în piaţa românească, instituţii pe care va încerca cu orice preţ să le "resusciteze" în cazul unei crize, având în vedere că deţin 72% din activele sistemului bancar, se arată într-un comunicat de presă al băncii centrale.

Şapte din zece sunt bănci cu capital majoritar străin, în timp ce Banca Transilvania şi CEC Bank reprezintă capitalul românesc. Faţă de 2013, Alpha Bank, Bancpost şi Garanti Bank au fost plasate şi ele pe lista băncilor de importantă sistemică, potrivit comunicatului BNR.

Astfel, prin aplicarea metodologiei pe datele aferente lunii iunie 2015, BNR anunţă că a identificat următoarelor bănci că fiind de importanţă sistemică:
     -Banca Comercială Română (BCR)
     -BRD - Groupe Societe Generale
     -UniCredit Bank
     -Raiffeisen Bank
     -Banca Transilvania
     -Alpha Bank
     -Garanti Bank
     -CEC Bank
     -Bancpost
     -ING Bank N.V., Amsterdam
     

Potrivit băncii centrale, aceste instituţii de importanţă sistemică au un rol semnificativ în cadrul sectorului bancar românesc, deţinând 72% din active, 75% din depozite şi 73% din creditele acordate până în iunie 2015. Banca Naţională a României precizează că va publică periodic lista băncilor de importanță sistemică. 

 
Mai multe articole despre:
null