MENIU

Blue Monday 2022. De ce astăzi, 17 ianuarie, este cea mai tristă zi a anului. Explicația experților

Cea mai tristă zi din an

Luni, 17 ianuarie, a fost stabilită drept cea mai tristă zi din an. Specialiștii consideră prima lună a anului ca fiind cea mai depresivă. Acest concept a apărut prima dată în 2005 sub numele de Blue Monday.

Conceptul de „Blue Monday” a apărut în anul 2005 și este considerată cea mai tristă zi din an, pentru că mai mulți factori contribuie la o stare de deprimare.

Anumite statistici au relevat că în această zi a anului multe persoane se simt mai triste sau mai puțin încrezătoare.

În urma cercatrilor, trecerea sărbătorilor de iarnă, cheltuielile din luna decembrie, vremea posomorâtă și perspectiva îndepărtată a unei vacanțe sunt doar câteva dintre motivele care contribuie la această stare depresivă.

La acestea se adaugă și starea de incertitudine și anxietate generată de pandemia care a ajuns deja în al treilea an. 

O formulă a psihologului Cliff Arnall indica a treia zi de luni din ianuarie ca fiind cea mai sumbră din an.

Această teorie a lansat numeroase dezbateri care continuă şi în prezent. Ea poate avea sens în teorie, dar, în realitate, unii experţi o consideră pseudoştiinţă.

Unul dintre colegii universitari ai lui Arnall, dr. Dean Burnett, a comentat: “Nu există depresie de 24 de ore”.

Există o afecţiune cunoscută sub numele de tulburare afectivă sezonieră (Seasonal Affective Disorder , SAD), care este o formă de depresie ce se poate manifesta în anumite anotimpuri.

Cu toate acestea, potrivit lui Burnett, afecţiunea nu durează doar o zi. Simptomele SAD pot include iritabilitate, dispoziţie scăzută persistentă şi sentimente de inutilitate.

De atunci, Arnall şi-a cerut scuze dacă a indus în eroare pe cineva cu privire la a treia zi de luni a lunii ianuarie şi la capacitatea ei depresivă, reînnoind o campanie care pune accentul pe mesajul esenţial al menţinerii unei bune sănătăţi mintale şi al luării măsurilor necesare pentru a asigura acest lucru.

În ciuda dezbaterii, nu a fost nevoie de mult timp pentru ca ideea de Blue Monday să fie îmbrăţişată de companii care o folosesc pentru a vinde produse care pot îmbunătăţi o perspectivă sumbră, perpetuând în cele din urmă utilizarea termenului Blue Monday.