MENIU

"Blocurile pe bile", mit sau realitate? Cum i-a mințit propaganda lui Ceaușescu pe români

Celebrele blocuri pe bile, cea mai avansată tehnică de construcție antiseismică devenită celebră în perioada lui Nicolae Ceaușescu, sunt mai mult o legendă decât o realitate. Mai mult, potrivit unor specialiști, legendele legate de diverse tehnici de sporire a rezistenței la cutremure ar fi fost lansată chiar de aparatul de propagandă, pentru a-i liniști pe români după cutremurul catastrofal din 1977.

Una dintre clădirile emblematice despre care s-a propagat legenda urbară că ar fi "pe bile" este hotelul Intercontinental. În realitate însă, acesta nu beneficiază de tehnica respectivă, potrivit inginerului Dragoș Marcu, președinte de onoare al Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri și expert tehnic atestat de Ministerul Dezvoltării și Ministerul Culturii.

 

Invitat într-o emisiune TV, acesta a precizat că în București nu există niciun loc de locuințe pe bile.

 

Și inginerul constructor Matei Sumbasacu a demontat, într-un interviu pentru Republica, o serie de mituri seismice, majoritatea născute în perioada comunistă. Cel mai des vehiculat era cel al blocurilor pe bile, adică un sistem antiseism care permitea clădirii să culisesze, în timpul cutremurlui. 

„N-am reușit să găsim nicio clădire de dinainte de 1977 care să aibă așa ceva (...). Nu există astfel de clădiri”, a declarat Sumbasacu.

 

În ceea ce privește clădirile ridicate între anii 1978 și 1990, inginerul a afirmat că știe un singur caz. „S-a dus un coleg de-al meu la Iași și a găsit un bloc experimental, făcut nu pe role, în niciun caz, dar pe un fel de șine pe două direcții. Este făcut în 1983 sau 1986, dar este experimental."

 

Legenda blocurilor pe bile era extrem de răspîndită în perioada comunistă, iar în imaginarul colectiv se formase deja "convingerea" că în orice municipiu, blocurile construite pentru elita politică și administrativă, așa-numita "nomenclatură" era protejate prin acest sistem.

 

Alte mituri legate de rezistența clădirilor la seism erau tencuiala anticutremur sau sistemele japoneze pe șine. 

Mai multe articole despre:
blocuri pe bile cutremur ceausescu