MENIU

Black Friday 2015. Returnarea produselor cumpărate online. Ce spune legea

Black Friday 2015. Orice produs cumpărat de Black Friday şi nu numai poate fi returnat în 14 zile de la achiziționare. De regulă, site-urile care vând produse au şi politica de retur. Vezi mai jos ce spune legea şi care sunt condiţiile de returnare a produselor.

Black Friday 2015.  În UE, pentru contractele încheiate începând cu 13 iunie 2014, aveți la dispoziție 14 zile pentru a anula achizițiile efectuate on-line sau altundeva decât în magazine (de exemplu, de la vânzători ambulanți, prin telefon sau prin poștă).

Această perioadă de reflecție expiră după 14 zile de la primirea produselor. Dacă perioada de reflecție expiră într-o zi nelucrătoare, termenul este prelungit până în următoarea zi lucrătoare.

Puteți anula comanda din orice motiv, chiar și pentru simplul fapt că v-ați răzgândit.

Pentru a vă exercita dreptul de retragere, trebuie să îi comunicați comerciantului, fără echivoc, decizia dumneavoastră. Puteți face acest lucru, de exemplu, prin adăugarea unei declarații scrise la produsele pe care le returnați prin poștă sau prin trimiterea unui fax sau e-mail. Nu este suficient doar să trimiteți produsele înapoi. Comerciantul trebuie să vă furnizeze un model de formular de retragere pe care îl puteți folosi pentru a-i comunica decizia dumneavoastră. Dacă nu doriți, nu sunteți obligat să folosiți formularul respectiv.

Vânzătorul este obligat să vă returneze banii în termen de 14 de zile de la primirea notificării de retragere, dar rambursarea poate întârzia în cazul în care comerciantul nu a primit produsele înapoi sau cel puțin dovada că le-ați trimis. Rambursarea trebuie să includă și eventualele taxe de expediere pe care le-ați plătit la efectuarea comenzii. Cu toate acestea, comerciantul poate percepe costuri suplimentare de livrare în cazul în care ați solicitat livrare non-standard (expres). Dumneavoastră va trebui să plătiți costurile returnării bunurilor către vânzător.

Pentru mărfuri voluminoase (cum ar fi echipamentele de uz casnic de mari dimensiuni), comerciantul trebuie să vă ofere cel puțin o estimare a costurilor de returnare. Din momentul în care l-ați informat pe comerciant că doriți să anulați contractul, aveți la dispoziție 14 zile pentru a trimite produsele înapoi.

Verificați dacă vânzătorul v-a informat că va trebui să suportați costul returnării produselor pe durata perioadei de reflecție. În caz contrar, el va trebui să își asume costurile respective. Bunurile voluminoase cumpărate de la un comis voiajor și livrate imediat trebuie să fie colectate de către vânzător, pe propria cheltuială.

Atenție!

Dacă vă gândiți să returnați produsul, nu îl utilizați! Nu puteți utiliza produsele pe care le-ați primit, înainte de a lua o decizie cu privire la anularea contractului de vânzare-cumpărare. Dreptul de retragere există pentru a vă permite să examinați produsul așa cum ați face-o într-un magazin, nu pentru a vă oferi 14 zile de utilizare gratuită.

Menționăm că în cazul conținutului digital (de exemplu, streaming sau descărcare de muzică și materiale video), se aplică reguli specifice.

Produse excluse

Perioada de reflecție de 14 zile nu este valabilă în cazul următoarelor produse:

  • bilete de tren și bilete la concerte, precum și rezervări la hotel pe perioade date
  • alimente și băuturi livrate la domiciliu (de exemplu, de un magazin bio)
  • produse fabricate la comandă sau personalizate în mod clar (de exemplu, un costum făcut la comandă)
  • suporturi de date sigilate, precum DVD-urile, pe care le-ați desigilat după primire.

 

Caz real

Există cumpărături în privința cărora nu vă puteți răzgândi

Jane a cumpărat on-line un bilet la un concert U2 în Irlanda. A doua zi, a aflat că nu va fi în țară la data concertului, motiv pentru care a vrut să anuleze comanda. Totuși, compania care i-a vândut biletul a refuzat să anuleze comanda și să-i restituie banii.

În baza legislației UE, aveți dreptul de a anula comenzile efectuate on-line sau prin alte metode de „vânzare la distanță" (prin telefon sau prin poștă), în termen de 14 zile. Cu toate acestea, există „contracte încheiate la distanță" pe care, conform normelor UE, nu le puteți rezilia.

 

Este vorba, printre altele, despre rezervările de cazare și activități recreative pentru anumite date.

 

Vânzările între persoane fizice sunt, de asemenea, excluse

Dacă achiziționați produse de la o persoană fizică, tranzacția nu este acoperită de legislația privind protecția consumatorilor. Prin urmare, nu aveți dreptul legal de a vă răzgândi în termen de 14 zile de la efectuarea comenzii.

Contractele de furnizări servicii

De asemenea, vă puteți retrage dintr-un contract de furnizări servicii (de exemplu, un abonament telefonic) încheiat on-line sau cu un comis voiajor. Aveți la dispoziție 14 zile din momentul încheierii contractului.

Dacă doriți ca vânzătorul să înceapă furnizarea serviciilor înainte de expirarea perioadei de 14 de zile, trebuie să solicitați în mod expres acest lucru. Dacă doriți totuși să vă retrageți după ce ați început să beneficiați de serviciul în cauză, trebuie să plătiți pentru perioada în care l-ați folosit. În cazul în care contractul de furnizări servicii (de exemplu, zugrăvirea unei încăperi) a fost pe deplin executat înainte de sfârșitul perioadei de retragere de 14 zile, nu vă mai puteți răzgândi, întrucât activitatea a fost încheiată.

Nu există posibilitatea de a vă retrage în cazul lucrărilor urgente de reparații

Întreprinderile mici și meseriașii (de exemplu, instalatorii) fac obiectul unor norme specifice. Nu aveți dreptul de a vă retrage în cazul în care ați comandat lucrări urgente de reparație și întreținere. De exemplu, dacă sunați un instalator pentru a-l ruga să vă repare un duș, nu puteți anula lucrarea, odată ce ați convenit asupra prețului serviciului.

sursa: europa.eu.


Mai multe articole despre:
drepturi black friday 2015 returnare produse