MENIU

Bitcoin se prăbușește. ”E un amestec de bulă, schemă Ponzi și dezastru ecologic”

<p>Bitcoin se prăbușește cu fiecare zi</p>

Bitcoin a scăzut marți sub 6.000 de dolari, o cădere spectaculoasă de la valoarea de top atinsă în decembrie 2017 - aproape 20.000 de dolari, scrie Wall Street Journal (WSJ).

Moneda virtuală a atins marți valoarea de 5.947 de dolari, potrivit unei analize CoinDesk.

Bitcoin a scăzut astfel cu 70% din decembrie și până acum, căderea fiind accentuată de regulile mai stricte introduse la nivel global pe piața criptomonedelor.

Bitcoin a devenit ”o combinație de bulă, schemă Ponzi și dezastru ecologic”, a declarat un înalt oficial bancar, cu referire la cantitatea mare de electricitatre necesară pentru crearea criptomonedei, notează WSJ.

”Dacă autoritățile nu acționează preventiv, criptomonedele s-ar purtea interconecta cu sistemul financiar și ar putea deveni o amenințatre la adresa stabilității financiare”, a avertizat Augustrin Carstens, manager general al Băncii pentru Reglementări Internaționale de la Basel.

Unii analiști cred că ascensiunea spectaculoasă de anul trecut a criptomonedei bitcoin a fost manipulată de criptomoneda numită Tether, notează Quartz, citat de ZF.ro.

Tether este o criptomonedă care se presupune că ar trebui să fie corespondentul dolarului (întotdeauna un Tether valoarează un dolar) şi că aceasta ar fi susţinută de rezerve de bani în dolari într-un cont bancar.

Traderii folosesc Tether pentru a vinde şi cumpăra bitcoin deoarece este mai rapid şi mai uşor.

Incertitudinea de care e înconjurată moneda Tether i-a neliniştit pe investitori, o nelinişte ce a devenit alarmă în momentul în care Bloomberg a scris că Tether a fost luat în vizor de o autoritate de reglementare a mărfurilor din SUA.

În momentul acela, valoarea monedei virtuale bitcoin a scăzut cu 25%.

Un grup de investitori denumit „1000X Group”, care caută următoarea lovitură în materie de criptomonede, a solicitat de curând un raport pentru a determina influenţa monedei Tether asupra valorii bitcoin.

Bazat pe informaţia disponibilă public, raportul a arătat că preţul bitcoin a crescut cu 40% la un interval de două ore după ce fiecare set de monede Tether proaspăt emise au ajuns în portofelul digital Bitfinex, între Aprilie 2017 şi ianuarie 2018. Autorul a vrut ca identitatea sa să nu fie cunoscută de teamă că ar putea avea repercursiuni asupra sa.

 

 

Mai multe articole despre:
bitcoin criptomoneda valoare bitcoin