MENIU

Biserica Ortodoxă a decis! Ritualul botezului nu se modifică

BOR a decis ca ceremonia de botez nu se schimba

Ritualul de botez al copiilor rămâne neschimbat. Decizia a fost luată joi, 25 februarie, de Sfântul Sinod, organismul colegial de conducere al Bisericii Ortodoxe Române, în ciuda faptului că un copil de la Suceava a murit, după ce a fost scufundat complet în cristelniță în timpul ceremoniei de botez.

Conform Ziare.com, unii dintre înalții ierarhi ortodocși au fost de acord cu schimbarea procedurii, dar, în final, majoritatea din Sfântul Sinod și-a impus punctul de vedere. Sfântul Sinod arată că Biserica Ortodoxă are obligația statutară de a rămâne în unitate cu Biserica Ortodoxă universală, ceea ce înseamnă că Biserica Ortodoxă Română nu poate modifică doctrina și ritualul.

Sfântul Sinod a făcut câteva precizări în legătură cu "îngrijorările" din spațiul public:

1) înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a se întâlni cu părinții și nașii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezența preotului starea de sănătate a copilului și dorința că el să fie botezat;

2) în cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acordă o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului intreitei "afundări" din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală;

3) în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoții, referitoare la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susținute, de asemenea, cateheze cu credincioșii privind semnificația duhovnicească a Sfintelor Taine.

Mai multe articole despre:
botez botez bebelus BOR