MENIU

Bill O'Reilly, concediat de Fox în urma acuzaților de hărțuire sexuală, după 20 de ani de activitate

Fox News rupe legăturile cu prezentatorul și realizatorul de emisiuni Bill O'Reilly, considerat cea mai mare personalitate din istoria de 20 de ani a postului. Decizia a fost luată după ce acuzațiile de hărțuire sexuală și comportament inadecvat îndreptate împotriva lui O'Reilly au determinat rețeaua să pună capăt programului prezentat de acesta. 

„După o revizuire amănunțită și atentă a afirmațiilor, compania 21st Century Fox și Bill O'Reilly au fost de acord ca Bill O'Reilly să nu se mai întoarcă la Fox News Channel”, se menționează într-o declarație venită din partea companiei-mamă,  21st Century Fox, care deține postul Fox News Channel.

Decizia de astăzi părea ireală în urmă cu doar câteva săptămâni, ținând cont de nivelul de popularitate al realizatorului, însă circumstanțele s-au schimbat dramatic după ce New York Times a anunțat în data de 1 aprilie că O'Reilly și Fox au plătit 13 milioane de dolari pentru a soluționa în afara instanței cinci cazuri împotriva lui, întemeiate pe hărțuire sexuală sau de altă natură.

Mai mult de 50 de agenții de publicitate s-au retras din parteneriatul cu emisiunea sa, iar 21st Century Fox a cerut unei firme de avocați să investigheze o plângere venită din partea unei femei, care a declarat că, în 2013, O'Reilly a respins-o dintr-un post de colaborator, după ce aceasta i-a refuzat invitația în camera de hotel.

O'Reilly, în vârstă de 67 de ani, nu a făcut niciun comentariu în legătură cu situația curentă de când a plecat în vacanță, săptămâna trecută, dar avocatul lui a emis o declarație extină, acuzându-i pe oponenții săi liberali că au pus la cale o „campanii de discreditare" împotriva acestuia. În declarație se afirmă că „O'Reilly a fost supus unui atac la persoană brutal, fără precedent în America post-McCarthy-istă”.

Plecarea lui O'Reilly survine la nouă luni după ce fondatorul Fox News, Roger Ailes, a fost forțat să renunțe la poziția de director executiv, în urma unui proces de hărțuire sexuală intentat de către fosta prezentatoare Gretchen Carlson și a acuzațiilor venite din partea a cel puțin încă șase femei. Una dintre ele a fost Megyn Kelly, care a intrat în conflict și cu Bill O'Reilly, și care a decis să părăsească postul Fox pentru NBC, în decembrie anul trecut.

„Rezultatul efectiv nu este doar o transformare a gamei și stilului expus de canalul Fox, care a împiedicat concurența prin cablu a altor organisme media, ci efortul lui Rupert Murdoch și al fiilor săi, James și Lachlan, de a schimba cultura companiei și de a accentua pe ideea că hărțuirea este inacceptabilă. Acest fapt a întâmpinat din ce în ce mai multe dificultăți și a provocat resentimente printre personalitățile de sex feminin din peisajul media, iar problemele lui O'Reilly au devenit un subiect dominant”, se menționează în anunțul oficial venit din partea Fox News.