MENIU

Bill Clinton trage un semnal de alarmă cu privire la intensificarea naționalismului

Fostul președinte american, Bill Clinton, avertizează că naționalismul exacerbat va conduce către o criză identitară ce va avea consecințe economice și sociale pe plan global, iar acestea se vor derula extrem de rapid și neprevăzut.

Adaptarea Doctrinei Monroe la contemporaneitate, pe care dorește să o implementeze Donald Trump, nu este pe placul lui Bill Clinton.

Joi, în cadrul unui eveniment ținut în onoarea lui Yitzhak Rabin la Brookings Institution din Washington D.C., Clinton a declarat că tendința de a accepta politica statului-națiune reprezintă, în fapt, o mișcare pan-națională de instituționalizare a separatismului și diviziunii între statele lumii, referindu-se la evenimentele recente din cele două Americi, Filipine și Europa.

Deși Bill Clinton a evitat să pronunțe numele lui Donald Trump în discurs, acesta a subliniat că „(...) totul se rezumă la două lucruri: vom trăi într-o lume bazată pe principiul noi contra lor, sau într-o lume în care putem conviețui împreună? Dacă înțelegeți acest lucru, veți vedea că, în toate epocile din istorie, provocările cu care ne-am confruntat au putut fi rezolvate într-un mod constructiv, care să ne ajute să mergem înainte, nu să ne îndreptăm spre limita distrugerii.”