MENIU

Biden promite că va trimite dispozitive submarine la locul exploziilor produse la gazoductele Nord Stream 1 şi 2

Explozii Nord Stream / Captură Twitter

Preşedintele american Joe Biden a promis că va trimite dispozitive submarine la locul exploziilor produse la gazoductele Nord Stream 1 şi 2, în Marea Baltică, "pentru a stabili cu exactitate ceea ce s-a întâmplat", calificând incidentul drept "act de sabotaj deliberat".

"Vom lucra cu aliaţii noştri pentru a face lumină în acest sens", a asigurat, vineri, Biden, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Am început deja să-i ajut pe aliaţii noştri să consolideze protecţia acestor infrastructuri cruciale", a adăugat liderul de la Casa Albă.

Uniunea Europeană anchetează, la rândul său, cauzele scurgerilor de gaze din Nord Stream 1 (operată de Gazprom) şi 2, suspectând - aşa cum a anunţat deja - că deteriorarea celor două conducte, în largul coastelor Danemarcei şi Suediei, a fost urmarea unor sabotaje.

După detectarea primelor avarii săptămâna aceasta, oficialităţi de la Moscova au sugerat, la rândul lor, că în spatele acţiunii se află Occidentul, condus de SUA. Astfel, potrivit purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, Washingtonul are de câştigat din întreruperea conductelor.

Mai multe articole despre:
biden joe biden sua nord stream explozii nord stream