MENIU

Beny Steinmetz şi Tal Silberstein vor fi eliberați din arest

Consultantul politic Tal Silberstein și omul de afaceri israelian Beny Steinmetz vor fi eliberaţi condiţionat vineri, dar vor rămâne sub control judiciar, conform ynetnews.com.

Silberstein și Steinmetz au fost plasaţi în arest preventiv luni. Acuzaţiile se referă la fals, uz de fals, spălare de bani, fraude, abuz de încredere şi obstrucţionarea justiţiei. 

Beny Steinmetz a declarat că investigaţia este parte a unui "război politic". Steinmetz a acuzat că omul de afaceri George Soros finanţează o campanie împotriva lui, argumentând că dosarul este construit pe mărturia falsă a unei femei pe care nu a identificat-o.

Cei doi au legătură și cu dosarul retrocedărilor ilegale de care sunt acuzaţi Remus Truică şi mai mulţi complici. Truică i-ar fi cooptat pe miliardarul israelian Benjamin "Benny" Steinmetz, consultanţii Tal Silberstein şi Shimon Sheves şi avocatul Robert Roşu "constituind astfel un grup infracţional ce a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate de prinţul Paul al României prin săvârşirea de infracţiuni de corupţie sau asimilate acestora, prin oferire de bani/bunuri funcţionarilor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi pentru influenţarea deciziilor acestora, prin instigarea şi complicitatea la săvârşirea de către aceste persoane a infracţiunii de abuz în serviciu (prin punerea la dispoziţie/semnarea înscrisurilor necesare), prin traficarea influenţei, reale, asupra funcţionarilor publici", conform procurorilor anticorupție.

Viaţa omului de afaceri Beny Steinmetz este demnă de un film de la Hollywood. Considerat acum câţiva ani cel mai bogat israelian, el are o rivalitate de lungă durată cu miliardarul George Soros. A făcut afaceri şi cu ginerele lui Donald Trump. Ulterior, Steinmetz a fost prins într-un vârtej care l-a coborât tot mai mult după ce s-a descoperit implicarea sa în dosarul de evaziune fiscală Panama Papers, iar o anchetă a dezvăluit că are zeci de conturi ascunse în băncile din Elveţia.

Căderea abruptă a lui Beny Steinmetz este povestită pe larg de presa din Israel. În urmă cu doar câţiva ani, averea lui era estimată la 8 miliarde de dolari. Era cel mai bogat om din Israel. Printre prietenii săi apropiaţi se numărau doi foşti premieri şi alţi demnitari înalţi. Steinmetz deţine şi acum una din casele cele mai scumpe din Israel precum şi un yacht impresionant şi un avion personal, dar averea conturile sale a scăzut până la 1,3 miliarde de dolari, transmite REALITATEA TV. În aprilie, afacerile sale au fost demascate în scandalul Panama Papers, iar cu un an înainte o anchetă a arătat că deţine peste 100 de milioane de dolari în conturi secrete la banca HSBC, filiala Geneva.

Mai multe articole despre:
Steinmetz silberstein