MENIU

Belgia ar putea deveni prima ţară din lume care va reglementa eutanasierea minorilor

Eutanasierea voluntară a copiilor este de multă vreme subiect prioritar pentru opinia publică din Belgia.

Belgia ar putea deveni prima ţară din lume care va reglementa eutanasierea minorilor, indiferent de vârstă. Parlamentul belgian decide azi dacă va permite sau nu copiilor să-şi ia soarta în propriile mâini dacă sunt în faza terminală a unei boli incurabile.

Eutanasierea voluntară a copiilor este de multă vreme subiect prioritar pentru opinia publică din Belgia. Părinţi, medici şi politicieni au expus pe rând motivele pentru care ar trebui sau nu ar trebui ca acest proiect să fie pus în aplicare. Principala chestiune în discuţie este capacitatea copiilor sau a adolescenţilor de a decide în privinţa eutanasiei.

"Există multe întrebări legate de luarea deciziilor individuale, capacitatea copiilor de a cere singuri eutanasia. Copiii, la fel ca şi adulţii, sunt inflenţaţi de cei din jur. Trebuie să ne întrebăm dacă minorii sunt conştienţi de ce înseamnă moartea, că este ireversibilă", a spus parlamentarul Sonja Becq.

Criteriile sunt destul de stricte. Pacienţii minori trebuie să sufere de o maladie în fază terminală pentru care nu există tratament şi care îi supune la traume îngrozitoare. Decizia se ia după consultarea medicilor curanţi şi a părinţilor. Dar nici unii, nici ceilalţi nu consideră această lege necesară. Motiv pentru care asociaţiile de părinţi au organizat proteste în mai multe rânduri.

"Sunt mamă şi, în opinia mea, copiii nu au capacitatea necesară să aleagă între viaţă şi moarte", a spus o mamă.

Şase ţări europene şi trei state americane au legalizat eutanasia. Dintre acestea, Olanda este deocamdată singura care permite şi eutanasierea minorilor mai mari de 12 ani.