MENIU

Bătălia de interese din vămile românești și de pe Aeroportul Otopeni. Echipa care face jocurile, demascată la Culisele Statului Paralel

Bătălia de interese din vămile românești

România vrea să intre în spațiul Schengen, dar are în dotarea vămilor un scaner vechi de 17 ani și aceleași 15 sisteme de scanare fără drept de utilizare, nefolosite de 7 ani. Speranța vine din PNRR, astfel că recent, Ministerul Finanțelor a anunțat că birourile vamale de frontieră vor fi dotate, în următorii ani, cu 26 de scanere, primele aparate urmând să fie livrate și montate chiar la începutul lui 2024.

Până atunci, însă, singurul scaner funcțional rămâne cel din Portul Constanța, cumpărat din China în 2005, în timpul vizitei premierului de atunci, Adrian Năstase. Cu ajutorul lui por fi depistați inclusiv imigranții ascunși în containere. Aparatul este, totuși, insuficient pentru volumul uriaș de marfă care intră în port. Zilnic ajung aici aproximativ 300 de importuri, iar bătrânul scaner verifică doar 60 dintre ele.

„Nu au mai fost achiziții făcute, în principiu, din cauza lipsei de fonduri", a declarat Marcel Mutescu, fostul director general al Autoritații Vamale Române. Existența scanerelor la granițe este o obligație a României ca membru UE, întrucât granițele de est ale țării noastre sunt și granițele Uniunii Europene.

Iar cu toate aceste lipsuri, scandalurile legate de vămile României se țin lanț. În ciuda sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană, firmele lui Vladimir Putin au spart graniţele României, ca urmare a incoerenței deciziilor oficialilor noștri.

31% dintre români spun cea mai mare realizare financiară în acest an a fost să înveţe cum să economisească

În urmă cu două luni, Biroul Vamal de Frontieră Moravița i-a cerut structurii centrale o părere legată de aprobarea importurilor de bitum din Serbia, de la o firmă din acționariatul căreia fac parte două companii rusești, Gazprom Neft și Gazprom. Autoritatea Vamală Română a transmis clar că interzice aceste importuri. La foarte scurt timp, însă, directorul Marcel Mutescu, s-a răzgândit și a spus că Gazprom NEFT deține doar 50% din acțiunile firmei din Serbia, fără să spună ceva despre procentele deținute de firma mamă Gazprom. Importul de bitum a continuat, alimentând indirect conturile colosului Gazprom.

Iar un alt scandal legat de vămile românești a apărut în 2021 după ce s-a aflat că din aprilie până în august 2020, în România au intrat zece autocamioane mari pline cu țigări, înregistrate la Constanța. Nimic neobișnuit până acum, doar că TIR-urile care trebuia să ajungă în Republica Moldova, au dispărut în punctul vamal din Albița, județul Vaslui. Până în luna martie 2021, când presa a semnalat situația, niciun oficial nu fusese anunțat de acest caz de contrabandă cu produse din tutun.

Cea mai mare bancă din România își lasă clienții fără operațiuni bancare chiar în perioada Revelionului

Transportul era efectuat de firma OOOH Essers RU, societate înregistrată în Rusia și Lituania și care reprezintă filiala rusă a companiei de transport belgiene H Essers. TIR-ul avea o masă de 13.700 de kilograme de țigarete. Întrebată punctual despre acest posibil caz de contrabandă, nici conducerea ANAF, în subordinea căreia se află Vama, nu a oferit vreun răspuns presei.

Acest transport nu a trecut niciodată oficial prin punctul de trecere a frontierei. Pur și simplu a dispărut prin Albița. Camionul a fost, însă, găsit un an mai târziu în Republica Moldova, unde a fost înregistrat de autoritățile de la Chișinău ca fiind gol. Cel mai probabil țigările au fost vândute pe piața neagră, ceea ce a produs statului o pagubă considerabilă. 

Oamenii care fac jocurile la vârful vămilor

Marcel Mutescu

Marcel Mutescu este stăpânul vămilor din 2018, imediat după instalarea în funcție a Vioricăi Dăncilă. El a rămas în funcție în mod inexplicabil și după plecarea camarilei lui Dragnea de la guvernare.

Anterior ocupase diferite funcții în Ministerul de Finanțe. Aproape toate funcțiile lui Mutescu au gravitat în jurul operațiunilor vamale.

Mutescu a fost șef în Vamă și în vremea guvernării PDL. Atunci a fost personaj secundar în denunțul făcut de Marius Ungureanu. Denunțătorul era coleg al lui Mutescu și lucra în vama Giurgiu. El s-a auto-denunțat și a spus că îi plătea un fel de taxă de protecție liderului sindicatului.

Procurorii cer arestarea preventivă a administratorului firmei care efectua lucrarea la internatul prăbușit în Odorheiu Secuiesc

Marius Ionuț Matei

Fost director executiv al regionalei vamale București-Ilfov, promovat de Marcel Mutescu. Inițial a ocupat poziția de director adjunct, apoi a preluat conducerea regionalei prin delegare/

Este finul lui Adrian Nicușor Nica, fost șef al Inspecției Fiscale din ANAF, acum șef al Corpului de Control la Transelectrica.

Prieten apropiat cu un alt protejat al lui Marcel Mutescu, Alexandru Dudu. Acesta la rândul său a fost promovat de Mutescu director general al Direcției de supraveghere și control din AVR.

Numele lui Ionuț Matei apare în stenogramele șpăgii de la Aeroportul Otopeni, invocate de omul de afaceri Cristian Bălan în discuția cu Hardan Saadeh despre autorizația de comercializare a unor branduri de țigări.

Aeroportul Otopeni, încrengături de interese dezvăluite de stenogramele procurorilor 

 Discuțiile interceptate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție într-un dosar privind corupția de pe Aeroportul Otopeni au adus la lumină ample conexiuni și dezvăluiri șocante. Investigând intermedierea unor șpăgi de peste 10 milioane de euro, anchetatorii au descoperit implicarea mai multor oameni de afaceri și au scos la iveală numele unui vameș de notorietate. Acest lucru ridică suspiciuni cu privire la conexiunile sale cu mediul politic și, posibil, cu grupuri de interese din sectorul privat, care au grav afectat bugetul de stat prin acumularea de găuri financiare de aproximativ 100 de milioane de euro.

VIDEO.Colinde românești și rugăciunea „Tatăl nostru” au răsunat în inima Londrei. Spectacol impresionant dat de români