MENIU

Bărbile lungi sunt mai murdare decât blana de câine. Rezultatele unui studiu care a pus pe jar bărboșii

Bărbile lungi sunt mai murdare decât blana de câine

În ultimul deceniu, se poate spune că a devenit din nou la modă să ai o barbă lungă, care este considerată un simbol al masculinității și al stilului personal, însă un studiu efectuat la Clinica Hirslanden din Elveția indică faptul că acest detaliu fizic poate avea efecte negative pentru bărbați.

Oamenii de știință elvețieni au efectuat un studiu în care au comparat numărul de microbi patogeni găsiți în bărbile a 18 bărbați cu cele găsite în blănurile a 30 de câini.

„Am comparat încărcătura bacteriană în unitățile formatoare de colonii (CFU) de microorganisme patogene umane în specimene prelevate de la 18 bărbați și 30 de câini. În plus, am comparat gradul de contaminare bacteriană a unui scaner RMN împărtășit de câini și oameni cu alte două scanere RMN”, explică cercetătorii în nota introductivă a studiului lor.

Studiul a adus la iveală rezultate surprinzătoare și neașteptate. Conform cercetărilor, nivelul de microbi patogeni din bărbile bărbaților este mai ridicat decât în blănurile câinilor, fapt care sugerează că bărbații cu bărbile lungi ar putea fi expuși unui risc pentru sănătate.

Motivul real pentru care pâinea este cel mai periculos aliment din dieta românilor. Pericolul este mai mare decât ai crede

„Studiul nostru arată o încărcătură bacteriană semnificativ mai mare la specimenele luate din bărba bărbaților în comparație cu blana câinilor (p = 0,036). Toți bărbații (18/18) au prezentat un număr mare de microbi, în timp ce 23/30 de câini au avut un număr mare de microbi și 7 câini un număr moderat de microbi.

Mai mult, microorganismele om-patogene au fost găsite mai frecvent în bărbile umane (7/18) decât în blana de câine (4/30). S-au găsit mai mulți microbi în cavitățile bucale umane decât în cavitățile bucale ale câinilor (p < 0,001). După RMN-ul câinilor, a fost întreprinsă dezinfecția de rutină a scanerului”, au explicat autorii studiului.

Rezultatele cercetării au făcut valuri în lumea științifică. Studiul a fost criticat de unii cercetători pentru că nu a specificat nivelul de igienă personală al celor 18 bărbați investigați. Totuși, conform experților, respectarea regulilor de igienă personală este esențială pentru a reduce semnificativ numărul de microbi și pentru a evita riscul de contaminare.

Pescărușii au băgat spaima în turiștii din Veneția. Păsările, descrise drept „nemiloase”, au ajuns să le smulgă mâncarea din mâini

Mai multe articole despre:
barba barbosi blana cainelui cercetare studiu microbi