MENIU

Bani irosiți în timpul coronavirusului. Finanțele cer reduceri de cheltuieli

Guvernul caută bani. Ministrul Finanțelor a cerut tuturor șefilor de instituții centrale să spună, până mâine, la ce bani pot renunţa. În plus, Florin Cîţu cere să se renunțe la achizițiile de mașini, mobilier și deplasări, iar investiții să se facă doar din fonduri europene, informează Realitatea Plus.

Ministrul Finanțelor, le-a cerut oficial șefilor de instituții publice centrale să renunțe în acest an la cheltuielile care nu sunt ”temeinic justificate” ."Recomandăm interzicerea achiziției de autoturisme, mobilier, aparatură birotică, precum și alte dotări independente" se arată în nota trimisă de Cîțu la toate autoritățile administrației centrale, transmite Realitatea Plus.

Mai mult, ministrul Finanțelor cere ca ”în acest an procesul investițional să se deruleze exclusiv din fonduri europene”, ceea ce înseamnă că șefii instituțiilor sunt obligați să acceseze fonduri UE în locul fondurilor de la buget. Semnalele de alarmă despre criza economică ce ar urma epidemiei Covid 19 nu ajung şi la primarii de la noi. Edilii sunt gata să investească banii cetăţenilor în tot felul de investiţii, de la amenajarea unei scene de spectacole până la modernizarea şi extinderea sediilor primăriilor.

Pe site-ul oficial de achiziţii publice investițiile făcute de edili nu au nicio legătură cu realitatea zilelor noastre.De exemplu, în plină criză de coronavirus, Primăria municipiului Timișoara vrea contracteze servicii de proiectare și amenajare a unui parc pe Bulevardul Dâmbovița. Valoarea investiției este de 120.000 de lei.

Nici Comuna Cogealac din Constanța nu se lasă mai prejos. Alocă peste 5.000.000 de lei pentru pavaje, spații verzi și zone de spații de loisir în zona căminului cultural.

Camera de Comerţ şi Industrie Timiş alocă peste 45.000 de lei nu pt dezinfectanți și măști de protecție, ci pentru imprimarea unor materiale personalizate. Mai exact vrea vrea să achiziționeze 270 de setur de pixuri personalizate, dar și alte obiecte.

În Sfântul Gheorghe autoritățile au alocat peste 100.000 de lei pentru tipărirea a 2.100 de exemplare din cataloage cu picturi. În Șebeș, prioritatea autorităților este să achizițineze flori și arbuști ornamentali de peste 210.000 lei. Iar în Bacău, autoritățile cumpără pavele de 200.000 lei. 

Mai multe articole despre:
finante efecte economice coronavirus