MENIU

Bani în plus pentru "Casa Verde". Alţi 3.000 de români îşi pot renova casa gratis

Panouri solare

Programul "Casa Verde" pentru persoanele fizice a fost suplimentat cu 20 de milioane de lei, sumă disponibilă pentru 3.000 de noi solicitanţi.

Ministerul Mediului a decis, miercuri, să suplimenteze cu 20 de milioane de lei bugetul alocat populaţiei pentru programul "Casa Verde", potrivit unui comunicat al ministerului.

Astfel, 3.000 de noi solicitanţi vor putea accesa programul "Casa Verde", în condiţiile în care în primele două zile ale perioadei de depunere a dosarelor au fost consumate doar peste 65% din bugetul total.

În mai multe judeţe banii alocaţi programului "Casa Verde" au fost epuizaţi din primele două zile. Astfel că ministerul Mediului a decis suplimentarea bugetului alocat populaţiei pentru programul "Casa Verde" de la 60 de milioane de lei, la 80 de milioane de lei.

”Pentru că bugetul alocat deja s-a epuizat în unele judeţe şi pentru a răspunde numărului mare de cereri depuse la sediile agenţiilor locale de protecţia mediului, am decis suplimentarea, la nivel naţional, a bugetului Casa Verde destinat persoanelor fizice. Vrem să venim astfel în întâmpinarea cât mai multor români care aleg să folosească energiile regenerabile pentru încălzirea locuinţelor”, a declarat Cristiana Paşca Palmer, ministrul Mediului.

Bugetul alocat programului "Casa Verde"a fost repartizat fiecărui judeţ, în funcţie de numărul de locuitori al acestuia.

Mai mult de o treime din bugetul alocat programului "Casa Verde", reprezentând circa 22 de milioane de lei, a fost consumată chiar în prima zi a perioadei de depunere a dosarelor.

La sfârşitul zilei de 10 octombrie, cele mai multe dosare au fost depuse, conform datelor MMAP, în judeţele Prahova (201 dosare), Neamţ (169 dosare) şi Vaslui (144 dosare). Ministerul mai arată că, din punct de vedere procentual, există judeţe precum Mehedinţi sau Sălaj, unde în prima zi de depunere a dosarelor bugetul a fost epuizat.

Cum poţi accesa banii pentru renovarea casei prin programul "Casa Verde"

Echipamentele finanțate pentru populație prin Casa Verde sunt panourile solare și pompele de căldură, cuantumul finanțării nerambursabile prin AFM fiind în funcție de tipul instalației, astfel:

● până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate;
● până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate;
● până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-
aer;

Pentru accesarea finanțărilor prin Casa Verde populația are de parcurs cinci pași:

Pasul 1.: Depunerea dosarului de finanțare la agenția teritorială de protecția mediului
Pasul 2.: Urmărirea site-ului AFM pentru decizia de acceptare în Program
Pasul 3.: Semnarea contractului de finanțare cu Administrația Fondului pentru Mediu
Pasul4.: Demararea lucrărilor
Pasul 5.: Depunerea cererii de decontare a lucrărilor în termen de maximum 12 luni de la data semnării contractului de finanțare.

GHIDUL de accesare a finanţării poate fi văzut AICI

Procedural, după depunerea dosarelor de către populație la agențiile teritoriale și transmiterea acestora la Administrația Fondului pentru Mediu, se va evalua fiecare cerere în parte și se vor aproba în Program cele care respectă cerințele Ghidului de Finanțare.

După publicarea listei pe site, AFM va întocmi contractele de finanțare și le va transmite în teritoriu, la sediile Agențiilor de Protecție a Mediului, pentru a fi semnate și de către românii admiși în Program. Aceștia au la dispoziție, pentru semnarea contractului de finanțare cu AFM, un termen de maximum 60 de zile de la publicarea, pe site-ul AFM, a listei cu agențiile teritoriale care au intrat în posesia contractelor.

Mai multe articole despre:
Casa Verde