MENIU

Băncile jubilează după cadoul nesperat primit de la premierul "anti-bănci"

<p>PSD merge &icirc;nainte cu TVA split?</p>

Premierul Mihai Tudose s-a remarcat printr-un șir de declarații împotriva băncilor și a profiturilor pe care acestea le realizează pe piața locală, fără să plătească impozite pe măsură. Dar tot Guvernul Tudose este cel care a luat o măsură fără precedent pentru mediul de afaceri prin care care obligă toate firmele plătitoare de TVA să își deschidă noi conturi bancare. În acest fel, Executivul le oferă băncilor o nouă linie de business.

Băncile de piața locală au reacționat rapid după Ordonanţa Guvernului privind plata defalcată a TVA - prin care firmele sunt obligate de la 1 ianuarie 2018 să își deschidă conturi speciale de TVA, opțional chiar de la 1 octombrie - și au creat produse cât mai atractive pentru companii.

Prima instituție financiară care și-a prezentat oferta de marketing legată de conturile de TVA a fost CEC Bank:

"CEC Bank lansează contul pentru gestiunea TVA Ca urmare a publicării Ordonanței nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, CEC Bank lansează Contul de TVA, destinat clienților persoane juridice impozabile înregistrate în scop de TVA. Acest produs va fi disponibil clienților ulterior datei de 1 octombrie 2017, conform reglementărilor naționale", se spune într-un comunicat al băncii de stat.

Tot astăzi UniCredit a anunțat că le propune clienților servicii personalizate și adaptate modificărilor legislative aduse de Ordonanța nr. 23/ 2017, privind plata defalcată a TVA: "Astfel, UniCredit Bank va deschide pentru toți clienții săi, în timp util, conturile de TVA, aşa încât cei care doresc să obțina facilitățile prevăzute de lege cu privire la plata impozitului sau la anularea penalităţilor de întârzire aferente obligaţiilor fiscale reprezentând TVA, să le poată folosi de la 1 octombrie 2017, în condiţiile ce le vor fi comunicate individual clienților".

Premierul atacă băncile: "Iertați-mă, Terente era mic copil pe lângă voi! Nu-mi iau leafa pe card"

Băncile se iau la întrecere în listarea avantajelor pe care le propun clienților:

- la CEC Bank, contul de TVA prezintă următoarele beneficii: comision 0 de deschidere și închidere de cont; comisioane 0 la încasări intra și interbancare; comision 0 la plăți decontate în sistem intrabancar și comisioane reduse cu 50% la plățile interbancare efectuate prin intermediul CEC Bank Mobile Banking și Internet Banking CEConline; comision 0 pentru depunerile în numerar efectuate de persoanele autorizate; comision 0 de administrare în cazul clienților care achiziționează sau dețin Pachetul IMM CEC Bank, prin includerea în mod gratuit a contului în pachet;

- la Unicredit Bank: Noile conturi de TVA pot fi activate de titulari în termen de 90 de zile şi vor avea 0 costuri de administrare, iar pentru o perioadă de trei luni nu se vor percepe costuri de tranzacţionare, exceptând comisioanele percepute în sistemele de decontare, ce vor fi achitate de către clienți. Totodată, pentru o înțelegere mai amănunțită a plății defalcate a TVA, UniCredit Bank va organiza seminarii de educație financiară şi fiscală în principalele orașe din țară și în București.

Conform prevederilor Ordonanței, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal au obligația să deschidă și să utilizeze cel puțin un cont de TVA pentru încasarea și plata TVA. Mai mult, conform articolelor 23 și 24, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care optează pentru plata defalcată a TVA în perioada 1 octombrie — 31 decembrie 2017 beneficiază de o serie de facilități în situația în care îndeplinesc cumulativ condițiile menționate în reglementarea legală.

Este de așteptat ca și alte bănci din sistem să vină în perioada următoare cu oferte individualizate după Ordonanța privind plata defalcată a TVA-ului

Mai multe articole despre:
bănci Sistem bancar