MENIU

Bancherii şi economiştii i-au transmis lui Teodorovici că OUG 114 poate fi modificată

Teodorovici vs Isarescu

Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială a identificat, în ședința de luni, soluții de posibile modificări ce pot fi aduse ordonaţie de urgenţă 114, se spune într-un comunicat al instituţiei.

"În baza materialului prezentat, CNSM a identificat soluții de posibile scenarii de adaptare a OUG 114/2018, cu respectarea legislației in vigoare.(....) Subiectul principal de discuție în grupul comun de lucru BNR-Finanțe este legat de Ordonanța 114/2018 și de modul în care taxa pe activele bancare poate fi sau nu legată de ROBOR. O decizie legată de acest aspect urma să fie luată în termen de maxim două săptămâni", se spune în document. 

Cu toate acestea, nu este oferit niciun detaliu concret despre soluţiile găsite. 

Premierul Viorica Dăncilă spune că o decizie privind eventuala modificare a unor prevederi ale Ordonanței 114 o va lua după ce va discuta cu toți miniștrii, care îi vor aduce argumente privind solicitările cerute, și că "este nevoie să dăm dovadă de flexibilitate". "Până nu am o discuție cu fiecare ministru, nu voi lua o decizie. S-ar putea să fie decizia de a nu schimba nimic sau s-ar putea să decidem să schimbăm unele prevederi", a declarat Dăncilă.

"Am spus că trebuie să dăm dovadă de flexibilitate, pentru că totul e perfectibil. Eu am cerut tuturor ca pe Ordonanța 114 să vină cu argumente pentru a schimba aceste lucruri care se cer. După ce văd ce stă la baza modificărilor cerute, vom lua o decizie", a declarat, luni, premierul Viorica Dăncilă.

Ea a afirmat că va avea discuțiile cu miniștrii în acestă săptămână, evitând să spună clar dacă Ordonanța 114 va fi sau nu modificată.

Grup de lucru BNR-Finanțe

Purtătorul de cuvânt al BNR a explicat săptămâna trecută că Banca Națională are un grup de lucru cu Ministerul de Finanțe pentru a vedea dacă este posibil să fie luată în considerare o altă referință decât ROBOR la 3 luni, dacă poate fi „mai constructivă pentru toată economia, pentru români, pentru sistemul bancar".

Ministrul Finanțelor a declarat în weekend că se fac presiuni din mai multe direcții pentru modificarea OUG 114/2018 și l-a contrazis pe Călin Popescu Tăriceanu care anunțase renunțarea la taxa pentru companiile de energie.

Teodorovici a spus vineri seara că "nu va fi modificată sigur săptămâna viitoare" controversata OUG 114 în ședința de Guvern.

"Nu. Sigur nu. Nu este obligatoriu sa fie modificata. Nu trebuie sa plecam de la ideea ca va fi modificata. Daca va fi vreun motiv care sa aduca un plus pentru romani, cu siguranta, suntem deschisi la orice fel de propunere. Pana atunci, cei care spera sa nu mai spere ca spera degeaba", a declarat Eugen Teodorovici, vineri seara, intr-o emisiune TV.

Potrivit ministrului de Finanțe, orice modificare privind OUG nr. 114/2018 trebuie decisă întâi în cadrul Coaliției de guvernare, ulterior în Guvern.

Mai multe articole despre:
BNR Dan Suciu