MENIU

Bacalaureat 2021 - subiectele probei de Limba Română: Particularitățile nuvelei, comentariul unei poezii scurte, text argumentativ despre greutățile vieții

Prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat 2021

Bacalaureat 2021. Varianta extrasă de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație la probă scrisă de Limba și literatura Română a fost cea cu numărul 4. Absolvenților li s-a cerut ca, în interval de 3 ore, să prezinte particularitățile nuvelei, să comenteze o poezie scurtă și să scrie un text argumentativ despre greutățile vieții.

La subiectul I, absolvenții de liceu de la profilul real și tehnologic, precum si filiera vocaționala, au avut un text la prima vedere „Viața lui I.L. Caragiale” de Șerban Cioculescu, potrivit edupedu.ro.

La subiectul I, punctul B, candidații au avut de scris un text argumentativ despre „dacă greutățile vieții pot îngreuna sau nu realizarea responsabilităților față de familie”. În cel puțin 150 de cuvinte, elevilor li s-a cerut să argumenteze dacă greutățile vieții pot determina sau nu neglijarea responsabilităților față de familie, raportându-se atât la informațiile din fragmentul de text extras din volumul “Viața lui I.L Caragiale” de Șerban Cioculescu, cât și la experiența personală sau culturală.

Subiectul II a fost un comentariu al unei poezii de Ion Vinea

La Subiectul III tinerii au avut eseu despre particularitățile unei nuvele studiate.

Baremul de corectare și notare pentru acest subeict va fi publicat luni la ora 15:00.

La profilul umanist, filiera pedagogică, elevii au avut de rezolvat următoarele subiecte. La Subiectul I, candidații au avut de răspuns la mai multe întrebări pe baza unui text scris de Elena Văcărescu, Ani de copilărie. 

La Subiectul II, pe baza a două strofe din ”Orizonturi”, de Ion Vinea, elevii aveau de evidențiat relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice folosite.

În fine, la Subiectul III a fost dat un eseu de 400 de cuvinte în care să fie prezentate particularitățile de construcție ale unui personaj dintre nuvelă studiată.