MENIU

BAC 2014. 40.000 de elevi cer într-o petiţie oprirea "CARNAGIULUI", denunţând o probă de la Bac

Peste 40.000 de elevi francezi cer într-o petiţie oprirea "carnagiului", denunţând o probă de la Bac

Peste 40.000 de liceeni au decis să se adreseze în mod direct Ministerului francez al Educaţiei Naţionale, semnând o petiţie prin care cer oprirea "carnagiului", în urma unui examen la matamtică la Bacalaureat pe care-l consideră "prea dur", relatează AFP.

"După fizică şi engleză a venit acum rândul matematicii să fie ultra-dură. Dacă această situaţie continuă, rezultatele vor fi mai puţin de 50% promovare", subliniază într-un text plin de greşeli de ortografie aceşti elevi, care au dat săptămâna aceasta examene în cadrul Bacalaureatului pentru ştiinţe (Bac S).

În Franţa, Bacalaureatul, care-i priveşte în general pe adolescenţii cu vârste între 16 şi 18 ani, este un examen care punctează studiile din învăţământul secundar, înaintea unei eventuale continuări a studiilor. Anul acesta, 176.730 de elevi au fost înscrişi în filiera "ştiinţifică".

"Trebuie să fie oprit carnagiul subiectelor la Bac S", cer tinerii în petiţie. O pagină pe Facebook, intitulată "Bac S 2014: subiecte la mate prea dure", a fost lansată după câteva ore de la încheierea examenului. "Mă consideram pregătită pentru această probă, iar până la urmă m-am blocat", a scris Katy Delahaut pe această pagină, care primise sâmbătă 10.000 de "like"-uri.

Elevii şi-au exprimat masiv furia şi pe Twitter, o întrebare din examen cu privire la un tetraedru părând că i-a nemulţumit în mod special. "Tot anul îţi dau cuburi, iar la Bac îţi dau un tetraedru regulat isoscel cu un un unghi drept în A tăiat de un plan!", şi-a exprimat indignarea @Niglo. "RT (repostează mesajul) dacă şi tu ai încercat timp de 30 de minute să desenezi un tetraedru", scrie @AeRoLiNeR95.

În 2013, rata promovării la Bac în cadrul acestei filiere a atins şi 92,5%, cel mai ridicat nivel. Subiectele de la Bacalaureat sunt pregătite cu un an înainte de data examenului de către o comisie de profesori.