MENIU

Avionul lui Nicolae Ceaușescu, scos la licitație. Prețul de pornire, echivalent cu cel al unei garsoniere

Foto: captură Realitatea Plus

Avionul prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu este scos la licitație. Prețul de pornire pentru aeronava construită la Bacău este de numai 25.000 de euro. Avionul de colecție este unul dintre puținele modele din lume fără niciun accident înregistrat. Și aeronava fostului președinte Ion Iliescu va fi scoasă la licitație, însă deocamdată nu se cunoaște prețul de pornire, relatează Realitatea Plus.  

Două aeronave de colecție au fost scoase la licitație. Este vorba despre avioanele foștilor președinți Nicolae Ceaușescu și Ion Iliescu.

”În premieră, sunt scoase la vânzare două avioane prezidențiale. Este vorba de avionul prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu și un altul, al lui Ion Iliescu, folosit pentru zborurile prezidențiale din timpul primului mandat”, a declarat Alina Panico, purtător de cuvânt al casei de licitații. 

Avionul "Super One-Eleven" a fost folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceaușescu timp de 4 ani, între 1986 și 1989. Aeronava era de tip mediu curier, putea transporta 120 de pasageri și nu se putea deplasa pe distanțe mai mari de 4.500 de kilometri.

Prețul de pornire este de 25.000 de euro. Costul aeronavei este similar cu prețul unui autoturism nou, de clasă medie, sau chiar cu prețul unei garsoniere de la marginea Capitalei.

”Având în vedere că sunt clasate la categoria ”tezaur”, ele sunt potrivite pentru colecționari de tehnică, de exemplu, sau colecționari de obiecte. Deci sunt piese de colecție, piese extrem de rare care probabil nu vor mai fi întâlnite pe piața românească”, a mai spus Alina Panico. 

Licitația începe la sfârșitul acestei luni, iar avioanele pot fi văzute pe aeroportul Otopeni din Capitală.