MENIU

Cod galben și portocaliu de CANICULĂ. Furtuni și VIJELII, grindină, maxime de peste 40 de grade în jumătate din România - HARTA

AVERTIZARE meteo - Cod galben și portocaliu de caniculă: Temperaturi de peste 40 de grade

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o atenționare cod portocaliu de caniculă în Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana, sudul Moldovei și sud-vestul Transilvaniei. Sunt vizate 23 de județe din țară. Temperaturile vor trece de 40 de grade Celsius. Cele mai mari, de 41 de grade Celsius, vor fi izolat, în Lunca Dunării. Sunt anunțate vijelii, ploi torențiale și grindină începând din această după-amiază, până luni dimineață.

Caniculă prelungită, tempereaturi de peste 40 de grade Celsius

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN de caniculă

Valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 38 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade. 

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN COD PORTOCALIU de caniculă

În Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana, sudul Moldovei și sud-vestul Transilvaniei,disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar izolat în Lunca Dunării se vor atinge 41 de grade.

În sudul și sud-estul țării valul de căldură va persista la intensitate ridicată și la începutul săptămânii viitoare.

Fenomene EXTREME de duminică după-amiază până luni dimineață

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ - COD GALBEN

Fenomene vizate: vijelii, descărcări electrice, averse torențiale, grindină
Interval de valabilitate: 01 august, ora 16:00 – 02 august, ora 10:00
Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat, în vestul, centrul și nordul țării, precum și la munte vor fi perioade cu vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25...30 l/mp.
Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ - COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: vijelii puternice, grindină, averse torențiale
Interval de valabilitate: 01 august, ora 16:00 – 02 august, ora 02:00
Zone afectate: conform textului și hărții

În Crișana, Maramureș, local în Banat, Transilvania și nordul Moldovei vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80...100 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp.