MENIU

Avertismentul veterinarilor: Câinii devin mai agresivi în zilele de vară. Studiul care demonstrează efectul căldurii asupra caninelor

Odată cu venirea zilelor călduroase cresc șansele unui atac din partea câinilor, în timp ce zilele ploioase par să abă un efect calmant asupra acestora, a dezvăluit un nou studiu. 

Descoperirile s-au bazat pe o analiză a 69.525 de atacuri de câini în opt orașe din SUA între 2009 și 2018. Media atacurilor, în urma centralizării datelor a fost de aproximativ trei incidente de mușcături pe zi.

Clas Linnman, profesor asistent la Harvard Medical School și colegii săi au examinat datele despre atacurile câinilor în opt orașe din SUA: Dallas, Houston, Baltimore, Baton Rouge, Chicago, Louisville, Los Angeles și New York City. Apoi au examinat asocierea dintre ratele acestor atacuri,  nivelurile zilnice de temperatură și nivelurile de poluanți atmosferici ozon și particule fine. De asemenea, cercetătorii au mai luat în considerare nivelurile de lumină ultravioletă - lumina de la soare care provoacă arsuri solare - și cantitatea de ploaie sau zăpadă.

Autorii studiului au raportat că incidentele de mușcături de câine au crescut cu 11% în zilele cu niveluri UV mai ridicate, cu patru procente în zilele cu temperaturi mai ridicate și cu trei procente în zilele cu niveluri crescute de ozon.

În studiul publicat în Scientific Reports și citat de Daily Mail, autorii scriu: „Concluzionăm că, în interacțiunile dintre oameni și câini, câinii sunt mai ostili în zilele calde, însorite și cu smog, ceea ce indică faptul că povara căldurii extreme și a poluării aerului mai include și costurile agresiunii animalelor."

Incidentele de mușcături de câine au scăzut ușor (cu unu la sută) în zilele cu niveluri mai mari de precipitații. 

Câinii nu sunt singurele specii care devin capricioși și agresivi atunci când temperatura crește. Cercetările anterioare au descoperit că și oamenii devin mai violenți în zilele călduroase, conform unui studiu care a analizat rata criminalităâii în funcție de anotimp.