MENIU

Avertismentul unui membru CNA: Asistăm la o josnică campanie de manipulare mediatică

<p>Valentin Jucan, membru CNA</p>

"În ultimele zile, publicul din România a asistat la una dintre cele mai josnice campanii de manipulare mediatică, desfășurată exclusiv în favoarea unor anumiți politicieni. Modul în care situația politică evoluează indică, cu certitudine, faptul că minciuna televizată va continua să fie livrată românilor", avertizează, într-un comunicat, Alexandru Jucan, membru al CNA. 

Oficialul CNA spune că majoritatea televiziunilor de știri, cu două excepții, au difuzat informații false sau manipulatorii, cu scopul de a-și proteja patronii sau clienții politici. 

"Exceptând două posturi de televiziune de știri, constat că toate celelalte posturi au promovat știri și dezbateri false, trucate, având ca unic scop asigurarea protecției patronilor politici sau a finanțatorilor, toți aflați în dificultate din punct de vedere al justiției. Acești radiodifuzori, asigurați de faptul nu vor fi trași la răspundere de Consiliul Național al Audiovizualului pentru încălcarea normelor legale, beneficiind de protecție și susținere politică, au consolidat asaltul politicienilor cercetați penal sau condamnați, împotriva justiției.

În contextul în care apar tot mai multe probe referitoare la modul in coare anumite televiziuni au practicat șantajul, în fața virulenței cu care procurorii și judecătorii sunt acuzați de abuzuri, fără minime probe, acești radiodifuzori își pierd definitiv dreptul de a susține că practică jurnalismul. Interesul public a fost înlocuit cu interesul personal sau de grup al unor indivizi aflați vremelnic la conducerea statului. Informarea corectă a publicului a fost substituită de minciună și manipulare. Mai mult, aceste televiziuni, în goana lor împotriva statului de drept, uită că, din punct de vedere al tensiunilor geopolitice, vulnerabilitatea României se manifestă inclusiv prin îngenuncherea presei în fața intereselor obscure. Cu alte cuvinte, aceste televiziuni practică o formă indirectă de atac la adresa siguranței naționale.

Se înțelege cu claritate faptul că românii sunt percepuți de aceste televiziuni ca o masă inertă, lipsită de rațiune și inteligență. Numai așa se poate explica modul grobian în care acești radiodifuzori aleg să își transmită conținutul.
Vă solicit să reveniți la normele jurnalismului care respectă cetățeanul, moralitatea publică și conștiința colectivă. În acest moment puneți în pericol viitorul tinerilor jurnaliști pe care încă îi aveți alături, dar mai ales viitorul generației care va trebui să preia conducerea României și care, momentan, înțelege că dacă ai la îndemână o televiziune, nu mai ai nevoie de lege", a avertizat Alexandru Jucan.

Mai multe articole despre:
televiziuni CNA Alexandru Jucan manipulate