MENIU

Avertismentul unui epidemiolog român: „Valul 5 se poate prelungi din cauza unei subvariante!” - Care este vestea bună

Avertismentul unui epidemiolog român: „Valul 5 se poate prelungi!” - Care este vestea bună

Valul 5 s-ar putea prelungi! Avertismentul vine din partea unui epidemiolog înaintea atingerii vârfului valului, chiar în a patra zi de creștere record a cazurilor noi de COVID-19 în România - peste 30.000. 

„La ora aceasta este prematur să ne pronunţăm pentru perspectiva unui val 6 cu sub-varianta B.A 2 . Însă ţinând cont de prezenţa acestei subvariante în câteva zeci de ţări precum şi de faptul că în Danemarca sub-varianta B.A. 2 devine dominantă în faţa variantei Omicron având după aceleaşi studii preliminare o transmisibilitate de 1,5 x mai mare, putem gândi la o prelungire a valului 5 datorată apariţiei acestei sub-variante”, avertizează Emilian Popovici.

„Am menționat faptul că după valuri epidemice de mare amploare cum este acest val 5 generat de infecția cu varianta Omicron , poate urma o perioada de acalmie (liniște) interepidemica cu condiția ca să nu apară o alta variantă cu transmisibilitate și mai crescută decât cea a variantei precedente. Iată însă că această sub-variantă a apărut”, a mai explicat vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

În același timp însă, Emilian Popvici apreciază că vestea bună o aduce chiar această subvariantă care cel mai probabil va prelungi valul 5.

„Singurul aspect cumva pozitiv fiind acela că până în prezent nu au fost remarcate modificări în ceea ce privește gravitatea bolii”, a menționat epidemiologul Emilian Popovici, în mesajul postat sâmbătă pe Facebook.

.