MENIU

Avertismentul dur al unui medic celebru: Nu putem vaccina toată planeta o dată la 4 sau 6 luni împotriva COVID-19

Avertismentul dur al unui medic celebru: Nu putem vaccina toată planeta o dată la 4 sau 6 luni

Un medic pediatru avertizează administrarea dozelor booster regulat, din 6 în 6 luni, împotriva COVID-19, nu este o decizie bună.

„Nu putem vaccina planeta o dată la patru până la șase luni. Nu este ceva accesibil sau care să asigure o protecție permanent", a declarat profesorul Andrew Pollard, medic pediatru și directorul Oxford Vaccine Group și șeful Comitetului pentru vaccinare și imunizare din Marea Britanie, într-un interviu pentru The Daily Telegraph, citat de CNN.

Declarația profesorului vine în contextul în care Israel a început deja administrarea celei de-a patra doze în timp ce și în Germania s-a anunțat vaccinarea cu cea de-a patra doză anti-COVID-19, din cauza valului Omicron care a generat recorduri de infectări în Europa și Statele Unite.

Pollard este unul dintre cercetătorii de top care au contribuit la crearea vaccinului AstraZeneca/Oxford din Marea Britanie.

Pollard precizează că este nevoie de date suplimentare înainte de a oferi o a patra doză de vaccin COVID-19 britanicilor, unde în prezent este adminsitrată doza booster, a treia celor care au peste 18 ani și celor vulnerabili, cu afecțiuni, de peste 16 ani și peste această vârstă.

Expertul spune că soluția pentru viitor este vaccinarea celor vulnerabili decât să se administreze noi doze de vaccin împotriva COVID-19 populației de peste 12 ani. Profesorul a mai spus că pentru o decizie de acest fel este nevoie de mai multe informații pentru a stabili, „dacă și când și cât de des  vor avea nevoie de doze suplimentare de vaccin cei vulnerabili”.

În final, Pollard este optimist în legătură cu evoluția pandemiei: „Ce a fost mai rău a trecut. Lumea trebuie doar să treacă peste iarnă. La un moment dat, societatea trebuie să se deschidă. Atunci va fi o perioadă de creștere a numărulu ide cazuri, și, din acest motiv, iarna nu este un sezon bun pentru acest lucru (ridicarea restricțiilor - n.red.)”, mai notează CNN, citând un alt interviu acordat de profesor Sky News.

Pollard a mai lansat și un avertisment extrem de dur legat de dezinformările din pandemie și consecințele periculoase, subliniind că și comentariile „neintenționate” ale politicienilor pot face ravagii.