MENIU

Avertismentul lui Alexandru Rafila: E posibil să ajungem din nou la 10.000 de cazuri pe zi. CE ne poate salva de aglomerația de la ATI

Alexandru Rafila, reprezentant al României la OMS, deputat PSD Foto: InquamPhotos/Ilona Andrei

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a avertizat vineri seară în legătură cu creșterea numărului de cazuri confirmate COVID-19 în fiecare zi. Medicul spune că este posibil ca numărul cazurilor să ajungă din nou la 10.000 pe zi, ca în luna noiembrie din anul trecut, când spitalele erau suprasaturate iar numărul deceselor creștea. Singura care poate împiedica atingerea recordului negativ din 2020 este vaccinarea persoanelor vulnerabile, astfel încât, în cazul îmbolnăvirii, vor face forme mai puțin grave, iar presiunea asupra spitalelor, în special asupra Terapiei Intensive va fi mult mai scăzută.

 

Alexandru Rafila a anunțat cât este de periculoasă creșterea infectărilor observată în ultimele 14 zile.

„E de vreo două săptămâni această creștere. Acum e mai evidentă pentru că în secțiile ATI se simte din nou aglomerația. Spitalele de primă linie au cea mai mare din parte din paturi ocupate.

Lucrurile se schimbă și ar trebui regândit sistemul de acordare a asistenței medicale pentru pacienții COVID, care nu ar mai trebui cantonați doar în câteva spitale, pentru că acest lucru împedică accesul altor pacienți care au nevoie de asistență spitalicească în spitalele care sunt în momentul de față COVID”, a spus Rafila, vineri seară, la o televiziune de știri.

El consideră că numărul de cazuri va crește cu siguranță în perioada următoare.

Accesează pagina Realitatea.NET Coronavirus pentru informații LIVE - VEZI AICI bilanțul Covid.

„Importantă e viteza de creștere, unde cresc cazurile și care sunt grupele de vârstă cele mai afectate. Mi-e greu să spun acum cât vor crește. Lucrurile s-au schimbat față de anul trecut. Se poate să ajungem din nou la 10.000 de cazuri pe zi, dacă însă vor fi mai puțin din categoriile vulnerabile, - pentru că deja acolo s-a vaccinat, se vaccinează în continuare – atunci, dacă persoane mai tinere, mai puțin afectate de boală, se vor infecta, serviciile spitalicești nu vor fi solicitate în aceeași măsură”, a mai spus Rafila.

Medicul se referă la luna noiembrie a anului trecut, între 5 și 26 noiembrie, când au fost raportate cele mai multe îmbolnăviri zilnice, peste 9.000-9.700, ajungând și la peste 10.000: 10.260, pe 6 noiembrie 2020, 10.142, pe 12 noiembrie 2020, 10.269, pe 18 noiembrie 2020. Creșterea fulminantă a cazurilor a avut loc în doar două săptămâni, când numărul cazurilor raportate s-a dublat față de câte erau la 21 octombrie 2020, de exemplu, de peste 4.800. Drept urmare, și numărul deceselor zilnice a crescut la peste 200, cele mai mari bilanțuri fiind înregistrate 203 pe 11 noiembrie 2020, 211, pe 3 decmebrie 2020, 213, pe 8 decembrie 2020, 204, pe 15 decembrie 2020.

Potrivit datelor actuale ale creșterii numărului infectărilor zilnice, în ultimele patru zile acestea au fost în jur de 4.000 de cazuri. 

Toate INFORMAȚIILE despre evoluția epidemiei de coronavirus în România: www.realitatea.net/coronavirus

În același timp, a crescut și numărul celor internați la Terapie Intensivă, în ultima săptămână fiind în jur de 1.000 pe zi. Potrivit ultimei raportări, de vineri, a bilanțului COVID-19 în România, 1.067 de pacienți erau internați la ATI. 

Numărul total al paturilor ATI destinate COVID-19 erau, vineri, 5 martie, 1.422, potrivit ziare.com.