MENIU

Avertisment OMS: Acoperirea vaccinală din Europa este departe de a fi suficientă pentru protejarea regiunii de o resurgenţă. Apel pentru evitarea GREȘELII din 2020

Hans Kluge, directorul OMS Europa / Foto: Facebook Hans Kluge

Filiala europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) trage un semnal de alarmă asupra faptului că nivelul vaccinării în Europa este ''departe de a fi suficient'' pentru a se evita o resurgenţă a pandemiei de coronavirus, în pofida unui declin al numărului de cazuri de infectare şi decese în regiune. Reprezentanții instituției au lansat chiar un apel pentru evitarea ''greşelii'' care a condus la creşterea numărului de cazuri de infectare în vara anului trecut.

''Acoperirea vaccinală este departe de a fi suficientă pentru protejarea regiunii de o resurgenţă'', a avertizat directorul filialei europene a OMS, Hans Kluge, într-o conferinţă de presă online, într-un moment în care 30% din populaţia din regiune a primit o primă doză de vaccin, iar 17% este complet vaccinată.

''În contextul înmulţirii adunărilor sociale, a unei mobilităţi mai mari a populaţiei şi a organizării unor festivaluri mari şi turnee sportive în următoarele zile şi săptămâni, OMS Europa face apel la prudenţă. Dacă alegeţi să călătoriţi, faceţi-o cu responsabilitate. Fiţi conştienţi de riscuri. Aplicaţi bunul simţ şi nu puneţi în pericol câştigurile obţinute cu mare efort'', a arătat Kluge. 

În ultimele două luni, numărul noilor cazuri de COVID-19, al deceselor asociate şi al internărilor a înregistrat o scădere, prin urmare 36 din 53 de ţări din regiune au început să relaxeze restricţiile.

Potrivit oficialului OMS, numărul de infecţii cu coronavirus raportate săptămâna trecută a ajuns la 368.000, o cincime din cazurile săptămânale raportate în timpul unui vârf din aprilie a acestui an.

''Ar trebui să recunoaştem cu toţii progresele înregistrate în majoritatea ţărilor din regiune şi trebuie să fim conştienţi, de asemenea, că sub nicio formă nu ne aflăm în afara pericolului'', a adăugat el.

Hans Kluge a subliniat că aşa-numita variantă Delta a COVID-19, identificată pentru prima dată în India, reprezintă, în continuare, un motiv de îngrijorare.

În pofida campaniilor de vaccinare în derulare în întreaga regiune, ţările ar trebui să înveţe din resurgenţa cazurilor observată în vara anului trecut, a mai spus acesta. 

Mai multe articole despre:
oms avertisment osm hans kluge oms europa coronavirus