MENIU

Avertisment dur de la Banca Mondială: Pericolele se apropie

Inflaţia anuală a trecut de 7,14%.

Economistul șef al Băncii Mondiale ne atenționează: Pericolele se apropie, nu mai stimulați creșterea economică pe termen scurt, mai puțină presiune pe inflație, informează hotnews.ro

„În România, având în vedere pericolele care se apropie, ai putea vrea să ai o mai mică creștere a deficitului de cont curent, poate mai puțină presiune pe inflație, să vezi o situație unde este mai ușor să duci deficitul fiscal în control. Asta nu pentru că suntem foarte îngrijorați de România, pentru că suntem foarte critici, ci pentru că aceste lucruri vor veni. Pentru toate țările va fi o mare răsplată dacă sunt prudente acum. În loc să se concentreze pe stimularea creșterii pe termen scurt, ar trebui să se concentreze pe problemele pe termen lung. Pe termen scurt trebuie să fii foarte atent”, a declarat Hans Timmer, economist – șef al Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală , într-o întâlnire cu presa.

Reprezentantul Băncii Mondiale s-a referit şi la cota unică, adoptată de mai toate statele est-europene, precizând că trebuie analizat inclusiv dacă acest sistem mai este de actualitate.

„Sfatul nostru ar fi să regândiţi tot sistemul de taxare a pieţei muncii, în coordonare cu alte state din regiune, nu doar să faceţi mici schimbări. Nu vă putem spune noi care este soluţia, dar trebuie să analizaţi totul, inclusiv cota unică şi dacă ar fi bine să implementaţi un sistem de taxare progresivă, adică cei care un venit mai mare să plătească mai mult”, a susţinut Timmer.