MENIU

Avertisment DUR al Papei Francisc legat de utilizarea "fără scrupule" a rețelelor de socializare. Cui se adresează mesajul

Papa Francisc / Foto: Profimedia

Papa Francisc avertizează că mulţi dintre aşa-numiţii "nativi digitali" utilizează "fără scrupule" reţelele de socializare ca pe un "nou câmp de luptă" pentru a răspândi "ştiri false şi a-şi distruge adversarii". Afirmația face parte din mesajul pregătit de Suveranul Pontif pentru cea de-a 36-a Zi mondială a tineretului, care se va marca duminică, 21 noiembrie 2021, şi va servi la pregătirea evenimentului care se va desfăşura la Lisabona, în 2023.

În mesajul său, papa Francisc a reamintit că urgenţa sanitară i-a împiedicat pe tineri "să iasă din casă pentru a merge la şcoală, la facultate, pentru a se întâlni" şi i-a pus în situaţii dificile pe care nu erau obişnuiţi să le gestioneze", relatează Agerpres.

În multe cazuri, a spus papa, "au apărut probleme familiale, precum pierderea locului de muncă, depresia, singurătatea şi dependenţele. Fără a mai vorbi despre stresul acumulat, de tensiunile şi izbucnirile de furie şi de creşterea violenţei". Papa a reamintit importanţa "modestiei" pentru tineri şi a criticat faptul că de multe ori ei prezintă "urmăritorilor" lor pe reţelele de socializare o imagine, care nu reflectă adevărul.

Suveranul Pontif a precizat, de asemenea, că mulţi tineri "împinşi poate de propriile convingeri politice sau religioase sfârşesc prin a deveni unelte ale violenţei şi de distrugere în viaţa multora": "Unii nativi digitali găsesc în domeniul virtual şi în reţelele sociale noul câmp de bătălie, utilizând fără scrupule arma ştirilor false pentru a împrăştia venin şi a-şi distruge adversarii".

În context, papa le-a cerut tinerilor să "se ridice pentru a apăra" dialogul între părinţi şi copii, sau între tineri şi vârstnici. El i-a îndemnat, totodată, să apere "dreptatea socială, adevărul şi onestitatea, precum şi pe cei vulnerabili, pe cei care nu au glas în societate şi pe imigranţi", mai arată sursa citată.

"Ridicaţi-vă şi arătaţi că Hristos trăieşte! Răspândiţi mesajul său de iubire şi de mântuire în şcoli, în universităţi, la locul de muncă şi mai ales în lumea digitală!", i-a îndemnat papa pe cei tineri.