MENIU

VIDEO | Avem vaccinul anti-Covid-19, dar cum vom reuși să îl transportăm și să îl păstrăm în condiții optime

Cum vom menține vaccinul anti-Covid la o temperatură suficient de rece? Iată o întrebare la care, mai mult ca sigur, autoritățile din România încă nu și-au pus-o.

În SUA, Israel și Marea Britanie, guvernele au început să distribuie vaccinul Pfizer / BioNTech, care necesită condiții de transport și depozitare speciale: trebuie menținut la o temperatură de aproximativ -70C. Majoritatea celorlalte vaccinuri nu au nevoie de acest lucru, deci cum se va face acest lucru?

Cum va „călători” vaccinul de la Pfizer?

Pe termen scurt, Pfizer are un plan. Vaccinul va fi distribuit din propriile centre din SUA, Germania și Belgia. Va trebui să călătorească atât pe uscat, cât și pe calea aerului și, eventual, să fie depozitat în centrele de distribuție, înainte de a fi livrat oriunde va fi administrat vaccinul.

Pfizer a dezvoltat o cutie specială de transport de mărimea unei valize, în care se află bucăți de gheață uscată și este dotată cu trackere GPS. Fiecare cutie este reutilizabilă și poate păstra până la 5.000 de doze de vaccin la temperatura potrivită timp de 10 zile, dacă rămâne nedeschisă.

Firma Polar Thermals, din Wiltshire, realizează cutii similare și pentru alte companii, Pfizer se numără printre clienții săi, dar nu pentru acest scop.

Este puțin probabil ca cutia să fie ieftină. Șeful de vânzări al companiei, Paul Harrison, spune că o cutie de transport răcită standard, care va păstra o temperatură de până la -8C timp de cinci zile și este suficient de mare pentru a transporta 1.200 de vaccinuri, costă aproximativ 5.000 de lire sterline bucata și poate fi refolosită de mii de ori. Firma sa folosește aerogelul, ca izolație, mai degrabă, decât gheață uscată - ceea ce ar putea fi util dacă o penurie globală de dioxid de carbon de la începutul acestui an continuă să afecteze disponibilitatea produselor conexe, precum gheața uscată. Cu toate acestea, Asociația SUA pentru gaze comprimate a declarat că se angajează să răspundă cererii.

Ce se întâmplă după 10 zile de la fabricare?

Vaccinul poate supraviețui încă cinci zile după dezghețare, a spus Pfizer, dar acest lucru nu oferă mult timp suplimentar. Pe termen mai lung, ministerul sănătății din Marea Britanie susține că sunt în curs de desfășurare „preparate naționale” în ceea ce privește atât depozitarea centrală, cât și distribuția vaccinului în toată țara, dar nu a oferit detalii.

În starea actuală, depozitarea frigorifică extremă nu este ieftină și la îndemâna oricui și este puțin probabil ca medicul de familie să o aibă. Unele instituții, cum ar fi universitățile și laboratoarele de cercetare, au capacitatea de stocare potrivită. În Marea Britanie, universitățile au împărțit resursele la primul val de pandemie, inclusiv echipamente de fabricare a EIP și ventilatoare.

Situația din țările în curs de dezvoltare este și mai slabă. Burkina Faso, stat din centrul Africii, a raportat luna trecută că are o lipsă de aproximativ 1.000 de frigidere clinice. Organizația Mondială a Sănătății, împreună cu agenția ONU pentru copii Unicef, are în derulare un proiect de cartografiere a depozitelor frigorifice în așteptarea unui vaccin Covid-19. Unicef ​​dorește să aibă 65.000 de frigidere cu energie solară instalate în țările cu venituri mici până la sfârșitul anului 2021.

Mai multe articole despre:
vaccin anticovid pfizer vaccin pandemie