MENIU

Avantajele și dezavantajele unei instalații GPL montată pe mașina personală

Cei mai multi soferi din tara noastra care detin autoturisme pe benzina apeleaza la sistemele pe gaz, din simplul motiv ca un litru de gaz costa mai putin de jumatatea pretului unui litru de benzina. Dar merita oare? Investitia initiala majora: de la 2200 la 6000 de lei pentru un sistem complet, scrie 4tuning.ro.

Cel mai mare dezavantaj pe care il are sistemul GPL este costul mare de montaj. Un sistem destinat masinilor cu motoare in 4 pistoane costa de la 2200 in sus. De obicei, in acest pret, intra si montajul instalatiei. Insa pretul poate urca si la 3000 de lei pentru un sistem cu 4 injectoare, in timp ce o instalatie de 6 sau 8 pistoane ajunge si la 6000 de lei.

Nu vorbim aici de cazurile putine de motoare V10 sau V12 pentru care se doreste instalatie GPL, cazuri in care clientul va plati chiar si 9000 de lei pentru instalatia completa. Chiar si asa, daca ne gandim la masinile normale cu 4-8 pistoane, avem de-a face cu un cost... deloc mic.

Sa luam exemplul unui Logan, pentru care clientul trebuie sa plateasca 2200 de lei. Sunt persoane care muncesc 2 luni ca sa acopere aceasta suma, dar nu este deplasat sa spunem ca pretul unei asemenea instalatii este cat un salariu normal. Daca privim mai departe la cele destinate motoarelor cu 6 sau 8 pistoane, e clar ca 1000 sau chiar 1500 de Euro este o suma colosala. Dar, pana la urma, daca nu ai bani, ai si motor mic... nu?

Sa spunem ca ai o masina care consuma in mod obisnuit 8 l/100 km si vrei sa treci pe GPL. Investitia intr-o instalatie merita numai in clipa in care suntem niste soferi care circula foarte mult, adica peste 1000 de kilometri lunar. Daca suntem niste soferi care merg cu masina numai 500 de kilometri intr-o luna, amortizarea celor 2200 de lei investiti intr-o instalatie se justifica pe un termen mai lung. Dar asa, daca circulam cu o masina mult in cursul unui an, ne vom da seama ca suma poate fi amortizata chiar din primele 12 luni.

Diesel sau GPL?

In Romania, de cativa ani incoace, numarul masinilor pe motorina l-a depasit pe cel al masinilor benzinare. Daca esti norocosul posesor al unei masini diesel cu motor de ultima generatie care consuma circa 6 litri in oras, nu trebuie sa te gandesti la GPL, ca nu ai de ce. De altfel, prima optiune a posesorilor de masini pe benzina ar trebui sa fie schimbarea acesteia cu una diesel. Daca insa nu se poate, atunci putem sa ne gandim la o instalatie GPL.

Daca ar fi sa facem un TOP 3 al celor mai bune sisteme de alimentare, am pune pe primul loc motoarele diesel, pe locul secund cele pe GPL si abia pe ultimul loc cele pe benzina. Pentru ca o masina diesel ne da un consum redus, avand totodata si spatiul din portbagaj intact si nu trebuie sa investim 2200 de lei sau mai mult intr-o instalatie noua. GPL-ul este pe locul secund din pricina pretului mare de achizitie, iar benzina este pe locul al 3-lea din cauza consumului ridicat. Citeste mai mult...