MENIU

Autoritățile din Rusia sunt sătule de informațiile despre Covid. Restricții privind declarațiile medicilor

Medicii din Rusia, interzis la declarații despre Covid

Medicii și instituțiile sanitare din Rusia au primit o Directivă în care sunt informați că orice declarație publică referitoare la Covid-19 trebuie ”coordonată” cu ministerul Sănătății. Informația a fost făcută publică de site-ul independent Meduza. Motivul: agenda informațională este supraîncărcată, uneori cu date inutile, spun autoritățile. 

”Ministerul Sănătăţii rus îi informează pe şefii instituţiilor subordonate şi pe principalii specialişti consultanţi din afara ministerului că orice comentariu sau informaţie publică cu privire la situaţia legată de Covid-19 trebuie convenită verbal sau în scris cu serviciul de presă al Ministerului Sănătăţii”, se arată în documentul citat. de Meduza. 

Publicația online, care a intrat în posesia unei copii a Directivei, cita o sursă dintr-un important centru medical federal, care a confirmat că a primit un astfel de document.

Ulterior, Meduza a primit confirmarea autenticităţii documentului din partea serviciului de presă al ministerului Sănătăţii. În răspunsul dat site-ului se arată că decizia este necesară pentru o mai bună informare a populației întrucât, în prezent, în spațiul public circulă mult prea multe ipoteze și estimări.

”Directiva îşi propune să sporească eficienţa informării populaţiei despre măsurile de combatere a răspândirii coronavirusului şi de profilaxie a infecţiilor cu Sars-Cov-2.

În acest moment, agenda informaţională din jurul coronavirusului este supraîncărcată, inclusiv cu numeroase date inutile, diverse ipoteze şi prognoze ale experţilor”, a explicat serviciul de presă al ministerului.

Potrivit surselor media citate, ministerul Sănătății a transmis Directiva la 167 de instituții federale din subordine, informează hotnews.

Decizia autorităților de la Moscova vine în contextul în care țara a raportat, în doar 24 de ore, un record al deceselor cauzate de infecția cu noul coronavirus, respectiv 346, și peste 16.200 de infectări. Bilanțul total depășește 1,56 milioane de cazuri Covid-19 și 26.935 de decese. Din totalul pacienților contaminați, 2.300 sunt la Terapie Intensivă. Rusia este a patra cea mai afectată țară din lume, după SUA, India și Brazilia.

Citește și: ”Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, în carantină din cauza COVID-19”